Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μπει κάποιος στη διαδικασία να καλύψει τα σχεδόν 8.000 χλμ. που χωρίζουν την Αθήνα από την πρωτεύουσα της εξωτικής Ταϊλάνδης. Θα μπορούσε να είναι το ατελείωτο shopping σε τεράστια εμπορικά κέντρα και μικρές υπαίθριες αγορές, οι επισκέψεις σε εντυπωσιακά παλάτια και περίτεχνους βουδιστικούς ναούς ή η επιθυμία να γνωρίσει από κοντά μια ασιατική μητρόπολη. Οποιον λόγο και να έχει, σίγουρα θα ανακαλύψει αρκετούς επιπλέον κατά την επίσκεψή του. Γιατί η Μπανγκόκ κρύβει πολλούς άσους στο μανίκι της, ακόμη και για τους υποψιασμένους ταξιδιώτες.

Ο ταχύτατος εκμοντερνισμός της Πόλης των Αγγέλων – όπως μεταφράζεται το όνομά της στα δυσπρόφερτα ταϊλανδέζικα – και η οικονομική ανάπτυξή της είναι εμφανέστατη, ειδικά χάρη στους περισσότερους από 1.000 ουρανοξύστες της. Οι παραδοσιακές αξίες όμως δεν έχουν εξαφανιστεί: πολυσύχναστες λεωφόροι και εμπορικά κέντρα συνυπάρχουν με κανάλια τα οποία διατρέχουν παραδοσιακά long-tail boats και πλωτές αγορές, το υπερσύγχρονο και υπέργειο SkyΤrain περνάει πάνω από τα τρίκυκλα ταξί τουκ-τουκ και οι κοστουμαρισμένοι businessmen προσπερνούν βιαστικοί υπαίθριους πωλητές που παίρνουν έναν υπνάκο σε κάποιο παγκάκι.



* Είναι σχεδόν αμαρτία να φτάσετε ως την Ταϊλάνδη και να μην κάνετε μια βόλτα στην παραλία. Eπισκεφθείτε το Κράμπι – μία ώρα πτήση από την Μπανγκόκ. Από εκεί, θα μεταβείτε στην Αο Νανγκ και θα οργανώσετε εκδρομές στα μαγευτικά νησιά Πι Πι. Θα πεταχτείτε στο νησί του Τζέιμς Μποντ (όπου έγιναν τα γυρίσματα για τον «Ανθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι») με τους κάθετους και γεμάτους οργιώδη βλάστηση βράχους, θα κάνετε σνόρκελιν χαζεύοντας πολύχρωμα εξωτικά ψάρια, θα βρείτε την «Παραλία» του Ντι Κάπριο και θα ανακαλύψετε την απόμακρη δική σας. Η λέξη «παράδεισος» μπορεί να ακούγεται κλισέ, είναι όμως η πλέον ακριβής για την περιγραφή της περιοχής.

* Η μόνη αεροπορική εταιρεία που συνδέει απευθείας την Αθήνα με την Μπανγκόκ είναι η Thai Airways, με τρεις πτήσεις την εβδομάδα. Χάρη στα υπερσύγχρονα αεροσκάφη και στο άψογο σέρβις του προσωπικού, το ταξίδι των εννέα ωρών γίνεται απόλαυση.

* Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ταϊλανδικό Οργανισμό Τουρισμού στην Αθήνα (τηλ. 210 9409 808).



Τι να δείτε
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μεγάλο Παλάτι. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1782 και, μεταξύ άλλων κτιρίων, περιλαμβάνει το Βασιλικό Ανάκτορο, που υπήρξε η βασική κατοικία των ταϊλανδών ηγεμόνων μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα – ο βασιλιάς σήμερα ζει στο παλάτι Σιτραντάλα. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για επίσημες τελετές και θα σας εντυπωσιάσει με τη διακόσμηση και τη μεγαλοπρέπειά του.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο Ναός του Σμαραγδένιου Βούδα. Μπορεί να μη μοιραζόμαστε την ίδια θρησκεία με τους βουδιστές, όμως η κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στον ναό δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Οι τοιχογραφίες είναι ανεπανάληπτες, όπως και τα χρυσά «ρούχα» του Βούδα – ένα για την εποχή των βροχών, ένα για τη δροσερή και ένα για το καλοκαίρι.
{{{ map }}}

Το να επισκεφθείτε την Ταϊλάνδη χωρίς να κάνετε μασάζ είναι ανήκουστο. Υπάρχουν χιλιάδες εξειδικευμένα μαγαζιά, αλλά θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε ένα ολοκληρωμένο κέντρο, όπως το Spa Botanica του ξενοδοχείου Sukhothai, και να απολαύσετε ένα ταϊλανδέζικο μασάζ από τα χέρια των ειδικών σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον.

Αν έχετε χρόνο και ιστορικές ανησυχίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Καντσανάμπουρι, που βρίσκεται μόλις 129 χλμ. από την Μπανγκόκ. Εκεί βρίσκεται η περίφημη Γέφυρα του Ποταμού Κβάι, της ομώνυμης ταινίας. Η πραγματική ιστορία της «Σιδηροδρομικής Γραμμής του Θανάτου», η οποία ένωνε την Μπανγκόκ με τη Ρανγκούν τής τότε Βιρμανίας (Μιανμάρ) και που για την κατασκευή της βρήκαν τον θάνατο χιλιάδες ασιάτες εργάτες και αιχμάλωτοι πολέμου, δεν έχει μεγάλη σχέση με την ταινία, αλλά μια στάση στον τόπο μαρτυρίου τόσων ανθρώπων αξίζει τον κόπο.



Πού να μείνετε
Το ξενοδοχείο Sukhothai (13/3 South Sathorn Road, τηλ. 0066-0-2344 8888), μέλος των The Leading Hotels of the World, βρίσκεται στην καρδιά της Μπανγκόκ και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Τα εκπληκτικής αισθητικής δωμάτια με τις υπερσύγχρονες ανέσεις, το εστιατόριο με τις μοναδικές ταϊλανδέζικες γεύσεις και το εξαιρετικά πρόθυμο και ευγενικό προσωπικό θα σας κάνουν να μη θέλετε να φύγετε.

Στην άκρη της Αο Νανγκ στο Κράμπι «κρύβεται» ένα μοναδικό resort. To Rayavadee (214 Moo 2, Tumbon Ao-Nang, Amphur Muang, 81000 Krabi, τηλ. 0066 7562 0740 3) είναι προσβάσιμο μόνο διά θαλάσσης, περικλείεται από τρεις υπέροχες παραλίες και πανύψηλους βράχους και προσφέρει κάθε δυνατή πολυτέλεια. Η διαμονή στα αποικιακού χαρακτήρα σπιτάκια του είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Πού να φάτε
Το ταϊλανδέζικο φαγητό μοιάζει πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει αλλά είναι πεντανόστιμο – ακόμη και αν το δοκιμάσετε σε κάποια υπαίθρια καντίνα. Δεν πρόκειται να σας το σερβίρουν όπως το τρώνε οι ίδιοι – υπερβολικά καυτερό δηλαδή – αλλά αν δεν σας αρέσουν τα spicy, καλύτερα να το τονίσετε.

Αν θέλετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάτι ξεχωριστό, επισκεφθείτε το Vertigo, στον 62ο όροφο του ξενοδοχείου Banyan Tree: Ουσιαστικά πρόκειται για την ταράτσα του κτιρίου που προσφέρει θέα 360 μοιρών σε όλη την πόλη.