Ο Αιγύπτιος Σαΐφ αλ-Αντελ, ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ανέλαβε προσωρινά επικεφαλής της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τρίτη το CNN. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον Νόμαν Μπενοτμάν, λίβυο πρώην εξτρεμιστή, ο οποίος αποκήρυξε την ιδεολογία της Αλ Κάιντα.

Ο 50χρονος προσωρινός ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου.

Γνωστός και με το όνομα Μουχάμαντ Ιμπραχίμ Μακάουι, ο Σαΐφ αλ-Αντελ κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ, το 1998.

Σύμφωνα με τον Μπενοτμάν, ο διορισμός αυτός μπορεί να αποτελεί ένα «τεστ» για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε ένας αρχηγός της Αλ Κάιντα που δεν θα προερχόταν από την αραβική χερσόνησο. Εκτίμησε επίσης ότι η επιλογή αυτή μπορεί να μην γίνει αποδεκτή από μέλη της Αλ Κάιντα που προέρχονται από την Υεμένη ή από τη Σαουδική Αραβία.

Οι περισσότεροι, πάντως, θεωρούν ότι διάδοχος του Μπιν Λάντεν θα είναι ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος είναι επίσης Αιγύπτιος.

Ο διορισμός του αλ-Αντελ αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της πακιστανικής εφημερίδας «The News», που επικαλείται πηγές από την πόλη Ραβαλπίντι.