Ομάδα ερευνητών της Microsoft, χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα σε ρόλο κεραίας, ανέπτυξε μια τεχνολογία που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει σε κάποιον να ελέγχει τις λειτουργίες και τις συσκευές του σπιτιού του με απλές κινήσεις του σώματος.

Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λαμβάνει επιτυχώς τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από όλα τα οικιακά ηλεκτρικά συστήματα και τις συσκευές. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με αυτά τα σήματα και κατάφεραν να αναπτύξουν ένα επαναστατικό σύστημα ελέγχου των λειτουργιών και συσκευών του σπιτιού.

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα που ανέπτυξαν οι ερευνητές αποτελείται από ένα φορητό υπολογιστή, μια συσκευή συλλογής δεδομένων και ένα μηχανισμό με αισθητήρα τον οποίο έχει πάνω του ο χρήστης. Στο πρωτότυπο σύστημα που κατασκεύασαν ο μηχανισμός με τον αισθητήρα τοποθετείται στον λαιμό του χρήστη γεγονός που πιθανότατα είναι κάπως ενοχλητικό. Ετσι οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να ενσωματώσουν τον αισθητήρα σε συσκευές όπως ρολόγια χειρός ώστε να είναι πιο εύχρηστος.

Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές του συστήματος. Οι ερευνητές το δοκίμασαν σε δέκα σπίτια που είχαν κατασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο ώστε να ελέγξουν τις δυνατότητές του σε διάφορα είδη ηλεκτρικής καλωδίωσης και λειτουργίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημά τους είναι τόσο προηγμένο ώστε επιτρέπει σε κάθε έναν από τους κατοίκους ενός σπιτιού που θέλει να το χρησιμοποιήσει να αναπτύξει το δικό του ρεπερτόριο κινήσεων με τις οποίες θα ελέγχει τις οικιακές συσκευές.