Επιβολή ειδικού φόρου σε όσους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιλέγουν τη λύση των ΧΥΤΑ πρότεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ κ. Θανάσης Κατρής σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη.

Ανάλογη πρόταση έχει εισηγηθεί στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κώστας Καρτάλης. Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η προέλευση των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Φυλή, ενώ υπογράμμισε ότι αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα παρατείνει το πρόβλημα για ακόμη περισσότερα χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι ομιλητές οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται ανατροπή του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην Αττική, αλλά προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος οι μελέτες για τους τρεις σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Ελληνικό, Ελαιώνα και Γουδή έχουν ανατεθεί και τόνισε ότι σε έναν χρόνο δεν θα υπάρχουν παράνομες χωματερές στην Αττική.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι τελευταία στην Ελλάδα έκλεισαν άλλες 141 παράνομες χωματερές από τις 249 που ήταν σε λειτουργία στο τέλος του 2010. Οι υπόλοιπες, όπως ανέφερε, θα κλείσουν έως το τέλος του χρόνου.