Στην Ιρλανδία η Ελισάβετ για την «ιστορική» επίσκεψή της

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη στην Ιρλανδία μετά την ανεξαρτησία της χώρας, το 1922

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο Δουβλίνο το αεροσκάφος που μετέφερε την Ελισάβετ και το σύζυγό της, Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππο.

Η επίσημη υποδοχή έγινε λίγο αργότερα από την πρόεδρο της χώρας Μαίρη Μακ Αλίς στην επίσημη προεδρική κατοικία. Στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής της στην Ιρλανδία, η Ελισάβετ θα επισκεφθεί το Trinity College, ιστορικά μνημεία, καθώς και το στάδιο Croke Park, όπου κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας είχε ένα συμβεί ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά του αγώνα των Ιρλανδών για να απελευθερωθούν από το βρετανκό ζυγό. Η Ελισάβετ θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στο επίσημο δειπνο που θα δοθεί στο Κάστρο του Δουβλίνου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη στην Ιρλανδία μετά την ανεξαρτησία της χώρας, το 1922. Ο τελευταίος βρετανός μονάρχης που την επισκέφθηκε ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο Ε’ το 1911, όταν αποτελούσε ακόμα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Βορείου Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας 1990, δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή θα «επισφραγίσει» τις σχέσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Τη βασίλισσα συνοδεύει στο ταξίδι της ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Σε επιφυλακή βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη στην Ιρλανδία, εν όψει της σημερινής επίσκεψης της Ελισάβετ. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί χαρακτηρίζονται ως τα αυστηρότερα στην ιστορία της χώρας.

Τη Δευτέρα, μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, ενώ η μητροπολιτική αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σχετικά με απειλή για βόμβα, στο κεντρικό Λονδίνο, από οργάνωση ιρλανδών ρεπουμπλικάνων. Η βόμβα τελικά βρέθηκε σε λεωφορείο στο Μέινουθ, κοντά στο Δουβλίνο, και εξουδετερώθηκε.

Η βρετανική αστυνομία είχε λάβει τη Δευτέρα άλλη προειδοποίηση για την τοποθέτηση βόμβας στο Λoνδίνο αυτή τη φορά, από ιρλανδούς ρεπουμπλικάνους, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με την ιρλανδική αστυνομία, περίπου 4.000 άτομα θα ασχοληθούν με την ασφάλεια της βασίλισσας κατά την τετραήμερη επίσκεψή της στη χώρα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk