Στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο Ελληνικού τα κεφάλια ήταν κατεβασμένα. Ο Ολυμπιακός του κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε υποτάξει (74-68) για τρίτη φορά σε ισάριθμους αγώνες τους Πράσινους κατακτώντας το ένατο Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του, το δεύτερο σερί, και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο, αν συνυπολογίσουμε και την περυσινή κατάκτηση (68-64) με προπονητή τον κ. Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος για πρώτη φορά στη δωδεκάχρονη παρουσία του στον πάγκο του Τριφυλλιού, δεν αποδοκιμάστηκε άγρια, παρά μόνο μεμονωμένα και ηπιότερα, από τους φανατικούς οπαδούς του Ολυμπιακού _ ως ένδειξη σεβασμού για τα ευρωπαϊκά κατορθώματά του (επτά τρόπαια με τέσσερις διαφορετικές ομάδες) _ προτίμησε να μην προχωρήσει στην ανάλυση του 36ου Τελικού, αλλά έδωσε ραντεβού με τους παίκτες του για το απόγευμα της Τρίτης (17/5) στο ΟΑΚΑ.

Η πρεμιέρα, άλλωστε, της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ, με αντίπαλο τον τρίτο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ, πλησιάζει (Πέμπτη 19/5, 19.00), επομένως οι Πράσινοι _ θέλοντας και μη _ είναι υποχρεωμένοι να διαγράψουν από τον σκληρό δίσκο του μυαλού τους την απώλεια του πρώτου εγχώριου τίτλου, όπως άλλωστε και της Ευρωλίγκας, και να αφοσιωθούν στην τελική στροφή του πρωταθλήματος, όπου διακυβεύεται ο δεύτερος μεγάλος στόχος της χρονιάς.

Το βέβαιον είναι, πάντως, ότι στα αποδυτήρια οι παίκτες του πρωταθλητή Ευρώπης… δεν απαξίωσαν το 3-0 του Ολυμπιακού εις βάρος τους και μάλιστα σε τρία διαφορετικά γήπεδα (ΟΑΚΑ: 61-65, ΣΕΦ: 87-83, Ελληνικό: 68-74), σύμφωνα με το εύστοχο σχόλιο του συνιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ολυμπιακός, κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, αδελφού του προέδρου κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Αντιθέτως, υπήρξε έντονος προβληματισμός για την τρίτη σερί πράσινη ήττα και ουδείς έψαξε δικαιολογίες περί… συναισθηματικού αδειάσματος μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, όπως έσπευσε να δικαιολογήσει ιπποτικά τους ηττημένους ο «Ντούντα».

Ορισμένοι παίκτες, βέβαια, του «Ζοτς» επικαλέστηκαν το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης, αλλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. «Αν παίξουμε στους τελικούς της Α1 όπως με τη Σιένα και τη Μακάμπι, ο τίτλος του πρωταθλητή είναι δικός μας. Ο καλός Παναθηναϊκός δεν φοβάται καμία ομάδα στην Ευρώπη», συμφώνησαν οι περισσότεροι, ενώ κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν τη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με την περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, όπου οι Πράσινοι… έβγαζαν φλόγες (κυρίως) σε άμυνα και επίθεση, έχοντας όμως τουλάχιστον τέσσερις παίκτες σε καλή βραδιά.

Απαντες, ωστόσο, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι μόνο με δύο παίκτες σε καλή (ούτε καν σπουδαία) κατάσταση, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Μάικ Μπατίστ, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να «σπάσει» την έδρα του Ολυμπιακού, ο οποίος στη σειρά των τελικών θα έχει σε καλύτερη _ θεωρητικά _ κατάσταση τον ηγέτη του Βασίλη Σπανούλη, όχι όμως και τους τραυματίες Ράσο Νεστέροβιτς και Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

«Πρέπει να παίξουμε πολύ καλύτερα, αν θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την εμφάνισή μας στον Τελικό», μουρμούριζε ο αρχηγός του ΠΑΟ Διαμαντίδης, ενώ ο Μπατίστ, που σιχαίνεται να χάνει _ πόσω μάλλον σε αγώνα, όπου κρίνεται στόχος _ έδινε το σύνθημα της αντεπίθεσης: «Πάει, τελείωσε. Χάσαμε και προχωράμε. Σε κανέναν δεν αρέσει η ήττα και η απώλεια ενός τίτλου, αλλά μπροστά μας είναι το πρωτάθλημα και η λάμψη του θα απογειώσει την αδρεναλίνη μας»…