Η γυναίκα πρότυπο της διαχρονικής κομψότητας που φιγουράρει στην επίσημη αφίσα του 64ου Φεστιβάλ Καννών -πόζα που απαθανάτισε ο σκηνοθέτης Τζέρι Σάτσμπεργκ το 1970- τιμήθηκε την Κυριακή 15/5 με τον τίτλο «Officer of the Order of Arts and Letters».

Η Φέι Ντάναγουεϊ παρέλαβε το τιμητικό βραβείο της από τον Υπουργό Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν σε μια ειδική εκδήλωση στο Cafe des Palmes στο Palais.

«Η Φέι Ντάναγουεϊ έχει μια υπέροχη φιλμογραφία. Δείτε τις ταινίες της από τη δεκαετία του ’70 για παράδειγμα. Έκανε μόνο καλές επιλογές. Είχε μια απίστευτη καριέρα» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Fremaux για την μεγάλη πρωταγωνίστρια των κλασικών ταινιών «Chinatown»και «Network», καθώς και της πρώτης μεγάλης επιτυχία της, «Bonnie and Clyde».

Η Φέι Ντάναγουεϊ όπως κάθε μεγάλη ντίβα αφού τους άφησε λίγο να περιμένουν έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο λέγοντας σε άπταιστα γαλλικά στον Φτεντερίκ Μιτεράν: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση. Φταίει ο καιρός…»

Και συνέχισε: «Αυτό το βραβείο είναι ένας θησαυρός για μένα. Έχω ένα νέο όνειρο το οποίο θέλω να κάνω πραγματικότητα: την νέα μου ταινία ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός. Για μένα η υποκριτική είναι μια ικανοποίηση, αλλά το να δημιουργήσεις μια ταινία είναι σαν πόλεμος. Πρέπει να είσαι πολύ δυνατή και σκληρή».