ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ θα είναι τουλάχιστον ως το 2014 ο Κέβιν Μιραλάς. Οι καθαρές αμοιβές του, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ερυθρόλευκη ΠΑΕ, θα ανέρχονται ετησίως περίπου σε 1,5 εκατ. ευρώ μαζί με τα μπόνους των ατομικών διακρίσεων και της κάλυψης των στόχων της ομάδας. Ο βέλγος επιθετικός δεν πέτυχε το απόλυτο, να εισπράξει δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ καθαρά προκειμένου να υπογράψει ρήτρα φυγής 10 εκατ. ευρώ, όπως επιθυμούσε ο μάνατζέρ του στις διαπραγματεύσεις που είχε με εκπροσώπους του Ολυμπιακού. Κατάφερε όμως να γίνει ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

O Κέβιν Μιραλάς μαζί με τους φόρους θα κοστίζει ετησίως στον Ολυμπιακό περίπου 2,7 εκατ. ευρώ. Για αποδοχές άνω των 40.000 ευρώ από το 2010 οι ποδοσφαιριστές φορολογούνται με 45% και για να προκύψουν καθαρές αποδοχές 1,5 εκατ. ευρώ το μεικτό εισόδημα είναι της τάξεως των 2,7 εκατ. ευρώ. Αν ο Ολυμπιακός υπέκυπτε στις αρχικές απαιτήσεις του ποδοσφαιριστή για καθαρές αποδοχές 2,5 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να του καταβάλλει ετησίως μαζί με την Εφορία περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις θα του στοίχιζε ο κούκος αηδόνι, αν ληφθεί υπόψη ότι κατέβαλε και 2,5 εκατ. ευρώ στη Σεντ Ετιέν για την απόκτηση των δικαιωμάτων του.

Εκατομμύρια στα πόδια τους

Ελεύθερη αγορά έχει η Ελλάδα και ουδείς σκέφτεται να καταργήσει τον άγραφο κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να ξεπερνά επισήμως το 15%, το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων να μειώνεται σημαντικά και το αθλητικό οικοδόμημα να γκρεμίζεται, το ελληνικό ποδόσφαιρο προφανώς προκαλεί καταβάλλοντας ετησίως 2,7 εκατ. ευρώ στον Μιραλάς, 5 εκατ. στον Τζιμπρίλ Σισέ, 4,5 εκατ. στον Αλμπερτ Ριέρα, 3,5 εκατ. στον Ζιλμπέρτο Σίλβα, 1,8 εκατ. στον Νάτσο Σκόκο ή 1 εκατ. ευρώ στον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς.

Το ποδόσφαιρο, όπως και κάθε επάγγελμα, έχει τους δικούς του κανόνες. Ο Μιραλάς, ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο… αμείβονται σύμφωνα με την εκάστοτε αξία που έχει το ταλέντο τους στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Στις ποδοσφαιρικές εταιρείες το μόνο που μπορείς να προσάψεις είναι ότι ουκ ολίγες φορές ξοδεύουν χρήματα που κερδίζονται σε άλλους τομείς της οικονομίας. Κατά τα άλλα, λειτουργούν καθ΄ όλα νόμιμα ακόμη και όταν μονοπωλιακά εκμεταλλεύονται τα σύμβολα των συλλόγων που εκπροσωπούν.

Το συμβόλαιο με τον Μιραλάς όμως έρχεται σε μια εποχή όπου ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός χειμάζεται και παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Με 2,7 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να συντηρηθούν όλα τα «ερασιτεχνικά» τμήματα του Ολυμπιακού, πλην του μπάσκετ: Το τμήμα βόλεϊ των ανδρών, το οποίο με προϋπολογισμό περίπου 900.000

ευρώ και με τους παίκτες απλήρωτους κατέκτησε εφέτος Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας. Το τμήμα πόλο ανδρών, με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ, του οποίου οι αθλητές απείχαν ουκ ολίγες φορές από τις προπονήσεις επειδή στο ταμείο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού «δεν υπήρχε σάλιο», όπως θα έλεγε και ο νυν υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Για τα τμήματα κολύμβησης, στίβου και πάλης ούτε λόγος να γίνεται. Οι αθλητές τους πλέον δεν έχουν να ελπίζουν παρά μόνο στην τιμητική κατάκτηση του μεταλλίου.

«Αλλο το πόλο, άλλο το ποδόσφαιρο»

Ο αρχηγός της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού Νίκος Δεληγιάννης μιλώντας στο «Βήμα» διευκρινίζει ότι δεν ζηλεύει τον Μιραλάς, τον οποίο θεωρεί σπουδαίο επιθετικό. «Δεν πρόκειται για τα ίδια πράγματα.Αλλο το πόλο και διαφορετικό άθλημα το ποδόσφαιρο,το οποίο φέρνει πίσω τα λεφτά του. Είναι ευχής έργο που παρέμεινε στον Ολυμπιακό ο Μιραλάς,ο οποίος είναι καλός επιθετικός και προσδίδει ποιότητα στην ομάδα. Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλο αυτό το στόρι με την ανανέωση του συμβολαίου του είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει παράγοντες οι οποίοι και χρήματα διαθέτουν και τον σύλλογο αγαπούν.Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι ο Ολυμπιακός να λειτουργήσει ως οικογένεια και,τηρουμένων των αναλογιών μεταξύ των αθλημάτων,να βλέπει με το ίδιο πρίσμα όλους τους αθλητές του.Δεν διεκδικούμε αποδοχές ποδοσφαίρου,αλλά να υλοποιήσει η διοίκηση τα ελάχιστα που συμφωνήσαμε στην αρχή

«Πρωταθλητής πάλης με 800 ευρώ τον μήνα»

Το πόσα θα εισπράξει ο Μιραλάς από τη νέα συμφωνία που έκανε με τον Ολυμπιακό ουδόλως ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πάλης κ. Κ. Θάνο , για τον οποίο προέχει η αξιοκρατία μεταξύ των αθλημάτων ως προς τις κρατικές χορηγίες και επιχορηγήσεις. «Κάθε επιχειρηματίας ιδιοκτήτης ΠΑΕ μπορεί να μοιράζει τα χρήματά του κατά της περιόδου. Οσονούπω τελειώνει το πρωτάθλημα, η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και εμείς δεν έχουμε εισπράξει ούτε το 5% των αποδοχών μας» υπογραμμίζει ο Δεληγιάννης.

τον τρόπο που αυτός επιθυμεί.Το ζητούμενο είναι τι γίνεται με τις κρατικές επιχορηγήσεις και τις χορηγίες από τον ΟΠΑΠ και αν αυτές διανέμονται αναλογικά ανάμεσα στις αθλητικές εταιρείες και στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.Ο κάθε ιδιώτης, αν θέλει να μοιράσει τα λεφτά του,να τα “πλύνει”,να τα “ξεπλύνει”,να τα δωρίσει,ας κάνει ό,τι θέλει,αρκεί να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία.Το ερώτημα είναι πώς επενδύονται τα χρήματα του φορολογουμένου. Δεν μπορεί ο ΟΠΑΠ να επιχορηγεί ομάδες που στην πραγματικότητα επιδίδονται σε πολεμικές αναμετρήσεις και η Πολιτεία να μειώνει συνεχώς τις επιχορηγίες προς τις ερασιτεχνικές ομοσπονδίες,οι οποίες,αν μη τι άλλο,προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να κάνουν υπερήφανους τους συμπατριώτες μας».

«Ενας αθλητής της πάλης,αν αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης,θα πάρει μία φορά στα τέσσερα χρόνια από την Πολιτεία 149.000 ευρώ. Κορυφαίος αθλητής της ομοσπονδίας μας είναι σήμερα ο Γιάννης Αρζουμανίδης. Είναι δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής,αλλά δεν μπορούμε να του δώσουμε ούτε ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης. Από την Ολυμπιακή Επιτροπή παίρνει 800 ευρώ τον μήνα και με αυτά κάνει πρωταθλητισμό. Ετυχε πρόσφατα να συναντηθούμε σε ένα καφέ με κάποιον ποδοσφαιριστή β΄ εθνικής κατηγορίας ο οποίος είχε ετήσιο συμβόλαιο 150.000 ευρώ και μας “κορόιδευε” λέγοντας ότι στην πάλη παλεύουμε για το τίποτε» υπογραμμίζει ο κ. Θάνος.

Νίκος Τσιαντάκης: «Συμβόλαιο αντίστοιχο της αξίας του»

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Τσιαντάκης βγάζει επίσης το καπέλο στον Μιραλάς χαρακτηρίζοντάς τον κορυφαίο παίκτη των Ερυθρολεύκων και εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος. «Η αξία του είναι μεγάλη και το συμβόλαιο που υπέγραψε αντίστοιχο των ικανοτήτων του. Μέσα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα οι αποδοχές των ποδοσφαιριστών όντως φαντάζουν προκλητικές. Αν θέλεις όμως να έχεις μια ομάδα ανταγωνιστική, η οποία θα διεκδικεί εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς διακρίσεις, δεν μπορείς να αγνοήσεις τους κανόνες της αγοράς.Τον καλό παίκτη πρέπει να τον πληρώσεις.

Αν δεν τον πληρώσεις εσύ, θα έρθει άλλη ομάδα από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γαλλία να τον διεκδικήσει». «Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αν κρίνουμε ότι το ποδόσφαιρό μας δεν χρειάζεται να είναι ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ας το αποφασίσουν οι αρμόδιοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες της πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Οι ομάδες μπορούν να αναζητήσουν στελέχη από τις ακαδημίες τους. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι και η Μπαρτσελόνα που έχει οκτώ παίκτες ενδεκάδας από τα σπλάχνα της, υπογράφει συμβόλαια με τιμές αγοράς, ενώ για να αποκτήσει τον Βίγια, τον Ανρί, τον Ιμπραΐμοβιτς πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο εξωτερικό τα επίπεδα των αμοιβών είναι πολύ μεγαλύτερα, γι΄ αυτό- παρ΄ ότι για τον άνεργο οι αποδοχές εκατομμυρίων φαντάζουν προκλητικές- ας δούμε το θέμα από τη θετική του πλευρά, ότι δηλαδή παίκτες σαν τον Μιραλάς, τον Σισέ, τον Ιμπαγάσα ομορφαίνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο» υποστηρίζει ο κ.Τσιαντάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ