• Αναζήτηση
 • Πρωτοστάτησαν με 55 δισ. ευρώ γαλλικά και γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

  Ποιοι πούλησαν ελληνικά ομόλογα

  Σε συνολικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ προχώρησαν οι ξένες τράπεζες από την περίοδο της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης πέρυσι τον Απρίλιο ως σήμερα. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), στην αρχή της κρίσης η συμμετοχή των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος κυμαινόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σήμερα βάσει των εκτιμήσεων ξένων οίκων αυτή έχει περιορισθεί στα 50 δισ. ευρώ περίπου. Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαινόταν στην αρχή της κρίσης στα 115 δισ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σε συνολικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ προχώρησαν οι ξένες τράπεζες από την περίοδο της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης πέρυσι τον Απρίλιο ως σήμερα.

  Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), στην αρχή της κρίσης η συμμετοχή των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος κυμαινόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σήμερα βάσει των εκτιμήσεων ξένων οίκων αυτή έχει περιορισθεί στα 50 δισ. ευρώ περίπου.

  Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαινόταν στην αρχή της κρίσης στα 115 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα περιορίστηκε στα 40 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση των γερμανικών τραπεζών από τα περίπου 30 δισ. ευρώ στην αρχή της κρίσης περιορίστηκε στα 8 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ των γαλλικών (που είχαν και τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος) από τα περίπου 45 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 12 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UΒS, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους είναι σήμερα ξένα ασφαλιστικά ταμεία και funds με 110 δισ. ευρώ, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες με 72 δισ. ευρώ και η ΕΚΤ με 65 δισ. ευρώ. Με βάση στοιχεία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τέλος του 2011 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στα 345 δισ. ευρώ.

  Από αυτά τα 58 δισ. ευρώ θα αφορούν τη συμμετοχή των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, τα 45 δισ. ευρώ των ξένων τραπεζών, τα 15,2 δισ. ευρώ τη συμμετοχή της ΤτΕ, τα 11 δισ. ευρώ τη συμμετοχή των εγχώριων ασφαλιστικών ταμείων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, τα 95 δισ. ευρώ τη συμμετοχή των ξένων funds και των αλλοδαπών ασφαλιστικών ταμείων, τα 42 δισ. ευρώ αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ η εκταμίευση των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 78 δισ. ευρώ.

  Τα παραπάνω δεικνύουν ότι με «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα οδηγούσε σε απώλειες 160 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Βank, περισσότερο εκτεθειμένες θα ήταν οι ελληνικές τράπεζες, τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία και η ΕΚΤ σε σχέση με τις ξένες τράπεζες. Η UΒS υπολόγισε, π.χ., ότι ένα «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα θα μείωνε τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περίπου κατά 74%.

  Απαραίτητη μια συμφωνία στήριξης

  Από την άλλη πλευρά, ζημιές θα κατέγραφε και η ΕΚΤ, καθώς, αν και σύμφωνα με την JΡ Μorgan έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο 80% της ονομαστικής αξίας τους, έχει λάβει εγγυήσεις 144 δισ. ευρώ και έχει δανείσει 91 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

  Για σημαντικό μέρος της αγοράς στην παρούσα φάση θεωρείται απαραίτητη μια νέα ενισχυμένη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας με αντάλλαγμα εγγυήσεις για νέα δάνεια.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βarclays, οι ευρωπαϊκές αρχές θα επιχειρήσουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση μέσα στο 2011, αλλά θα κινηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

  Η Credit Suisse θεωρεί ότι η Αθήνα θα επιλέξει να αποφύγει μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους, ενώ κάτι τέτοιο θα λάβει μακροπρόθεσμα τη μορφή επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων, με τις Αρχές να επιτρέπουν στις τράπεζες να μην αποτιμήσουν τα ομόλογα με τη μέθοδο mark to market (στην τρέχουσα αξία) και με τη διαδικασία να μην πυροδοτεί την αποπληρωμή των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας).

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk