Η τραγική κατάσταση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και στο Αφγανιστάν αλλά και το σύστημα επιβολής της θανατικής ποινής που οδηγεί σε δικαστικές πλάνες αμαυρώνουν την εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το 2010 οι ΗΠΑ εκτέλεσαν 46 θανατοποινίτες μολονότι είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για την ενοχή τους, για το επίπεδο υπεράσπισής τους, ακόμη και για την πνευματική υγεία τους.

Επίσης, στα τέλη του 2010, στη φυλακή του Γκουαντάναμο κρατούνταν 174 άνθρωποι (172 σήμερα), μεταξύ των οποίων και «τρεις άνδρες καταδικασμένοι από στρατοδικείο που δεν πληροί τα διεθνή κριτήρια ισονομίας».

«Για πολλούς κρατούμενους δεν προβλέπεται ακόμη καμία δίκη, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ξεπέρασε τη διορία που είχε θέσει για να κλείσει αυτή τη φυλακή», υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

«Μια χούφτα κρατούμενοι δικάστηκαν από στρατοδικεία και ο μοναδικός που έχει οδηγηθεί μέχρι στιγμής σε δικαστήριο του κοινού ποινικού δικαίου κρίθηκε ένοχος», αναφέρεται σε άλλο σημείο του κειμένου.

Επιπλέον, η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εκατοντάδες, όπως γράφει, κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, οι οποίοι όχι μόνο δεν παραπέμπονται σε δίκη αλλά μπορεί και να υποβάλλονται σε «βασανιστήρια ή σε κακομεταχείριση, όπως παρατεταμένη απομόνωση, στέρηση ύπνου ή έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες».

Στην έκθεση εκφράζεται επίσης η λύπη της οργάνωσης για το γεγονός ότι οι αμερικανικές Αρχές παρεμποδίζουν τις προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό των «υπευθύνων της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά την οκταετία της προεδρίας του Τζορτζ Ο. Μπους.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τέλος τη «δυσανάλογη χρήση βίας» όσον αφορά τη χρήση ηλεκτροφόρων όπλων (τέιζερ) από αστυνομικούς. Μόνο το 2010 έχασαν τη ζωή τους από όπλα τέιζερ 45 άνθρωποι. Τα όπλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία του ανθρώπου που δέχεται το ηλεκτροφόρο πλήγμα τους.