Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τα αιτήματα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη που σαρώνουν τον αραβικό κόσμο εδώ και λίγους μήνες και τα οποία τροφοδοτούνται από τη δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, έχουν αναδείξει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για κατακτήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση παραμένει να ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, όπως αναφέρει η οργάνωση, καθώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα μέσα καταστολής για να επανακτήσουν τον έλεγχο.

«Οι πολίτες αψηφούν την κρατική τρομοκρατία. Γενναίοι άνθρωποι, εμπνεόμενοι σε μεγάλο βαθμό από τη νεολαία, αντιστέκονται και διαδηλώνουν τα αιτήματά τους αντιμετωπίζοντας κατά πρόσωπο σφαίρες, ξυλοδαρμούς, χημικά και άρματα μάχης», δήλωσε ο Σαλίλ Σχετί, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

«Ποτέ ξανά, από την εποχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπήρξε τόσο μεγάλος αριθμός καταπιεστικών καθεστώτων, τα οποία να αντιμετωπίζουν την ίδια περίοδο τόση μεγάλη αμφισβήτηση της δύναμης της εξουσίας τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αλλά επισημαίνεται η σκληρότητα με την οποία υπεραμύνονται της θέσης τους οι απολυταρχικές κυβερνήσεις.

«Το ποια πλευρά κερδίζει εξαρτάται τόσο από την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης καταστολής από τα καθεστώτα, όσο και από τη στήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο της προσπάθειας των αντικαθεστωτικών. Κάθε περίπτωση έχει και διαφορετική τύχη. Η Λιβύη ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και η Συρία επίσης», τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Σχετί.

Αντιθέτως, οι λαϊκές εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή αυτό τον χρόνο οδήγησαν τον Τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Αλί και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ στην απαγκίστρωση από την εξουσία έπειτα από δεκαετίες παραμονής σε αυτήν.

Ο Σχετί δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών, διότι δεν σέβονται τα δικαιώματα των μεταναστών και όσων ζητούν πολιτικό άσυλο.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Παράλληλα με τις αναφορές στην εικόνα της εξέλιξης των φιλελεύθερων κινημάτων στις χώρες του Αραβικού κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία κάνει ειδική μνεία στον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικών δικτύων ενημέρωσης και επικοινωνίας, όπως το Facebook και το Twitter, για τη δυνατότητα που παρέχουν στα κινήματα των ακτιβιστών να διαθέτουν μέσο ελεύθερης έκφρασης.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών των καθεστώτων να γραπωθούν από την εξουσία τους, αναλώνεται είτε στον έλεγχο, είτε στο φίμωμα των κοινωνικών δικτύων.