Η ημερήσια λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου δεν αποτελεί τελικώς προληπτική «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο, σύμφωνα με ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με το θέμα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί της ομάδας Cochrane οι οποίοι διεξάγουν αναλύσεις σε ό,τι αφορά διαφορετικά ιατρικά ζητήματα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 55 προηγούμενες μελέτες οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

Παρότι υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σεληνίου, οι αναλυτές δεν βρήκαν αποδείξεις σε ό,τι αφορά την προστατευτική δράση του στοιχείου ενάντια στον καρκίνο του δέρματος και του προστάτη. Παράλληλα η εξέταση των προηγούμενων ευρημάτων έδειξε ότι η μακροχρόνια λήψη σεληνίου μπορεί να έχει τοξική επίδραση για τον οργανισμό.

Ανθρακες … τα στοιχεία

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μετα-ανάλυσης δρα Γκαμπριέλε Ντένερτ από το Διεπιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Υγεία στη Γερμανία «δεν βρήκαμε στοιχεία τα οποία να μπορούν να οδηγήσουν σε συστάσεις για τακτική λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, είτε ένα άτομο έχει επαρκή επίπεδα του στοιχείου στον οργανισμό του είτε όχι».

Μικρές ποσότητες σεληνίου είναι σημαντικές για την υγεία και βοηθούν στο «χτίσιμο» γερού ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός σημαντικό για την προστασία από λοιμώξεις. Το στοιχείο μπορεί να ληφθεί και μέσω τροφών όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, ο τόνος και τα ζυμαρικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα σεληνίου μπορούν να χαρίσουν επιπλέον προστασία στον οργανισμό. Παράλληλα έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σε ό,τι αφορά την προστασία που μπορεί να προσφέρει το σελήνιο ενάντια στον καρκίνο. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από αυτές ήταν αντικρουόμενα.

Η νέα μελέτη έρχεται να δώσει μια οριστική απάντηση στα ερωτήματα καθώς «διαγράφει» το σελήνιο από τη λίστα των προληπτικών θεραπειών ενάντια στον καρκίνο.