Αναρωτιέστε γιατί ηλικιωμένοι μουσικοί και συγκροτήματα μοιάζουν αειθαλείς και συνεχίζουν να δημιουργούν; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Northwestern, όταν ξέρει κανείς να παίζει ένα μουσικό όργανο καθυστερεί τις επιπτώσεις του γήρατος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μουσικοί ηλικίας 45 έως 65 ετών έχουν άριστη μνήμη και ακούνε πολύ καλύτερα ομιλίες όταν υπάρχει θόρυβος σε σχέση με μη μουσικούς της ίδια ηλικίας.

Την ώρα που αυξάνονται οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μουσική εκπαίδευση ενισχύει τις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών, τώρα αποδεικνύεται ότι η δια βίου μουσική παιδεία έχει τη δυνατότητα να διατηρεί για περισσότερο διάστημα αυτές τις πολύ σημαντικές λειτουργίες, οι οποίες φθίνουν με τον χρόνο.

Στο πλαίσιο της έρευνας αποκαλύφθηκε ότι οι μουσικοί που είχαν αρχίσει να παίζουν ένα μουσικό όργανο στην ηλικία των εννέα ετών ή νωρίτερα και συνέχισαν να παίζουν μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ήταν καλύτεροι από μη μουσικούς ίδιας ηλικίας στην ικανότητα να διακρίνουν ομιλίες μέσα σε θόρυβο, να θυμούνται κάτι που άκουσαν, και να επεξεργάζονται κάτι που άκουσαν.

Ο τομέας στον οποίο οι δύο ομάδες, των μουσικών και των μη μουσικών έδειξαν ίδιες δεξιότητες ήταν στο να θυμούνται κάτι που είδαν.

«Όταν παίζει κανείς μουσική εξασκεί την ικανότητά του να ξεχωρίζει μοτίβα σχετικά μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του δικού του μουσικού οργάνου, αρμονίες και ρυθμούς, «κουρδίζοντας» έτσι άριστα το νευρικό του σύστημα», λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ Νίνα Κράους.