Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Τζων Ντέμιανουκ για συναυτουργία σε δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων Εβραίων σε ναζιστικό στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο 91 ετών Ντέμιανουκ, γνωστός και ως «δεσμοφύλακας των Ναζί», καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξης – ένα χρόνο λιγότερο από ότι είχε ζητήσει η Εισαγγελία.

Το δικαστήριο του Μονάχου τον έκρινε ένοχο και ο ίδιος δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

Ο Ντέμιανουκ κατηγορείτο για συναυτουργία σε 28.000 δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σόμπιμπορ.

Στη διάρκεια της περιόδου που ο Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, 27.900 Εβραίοι, κυρίως Ολλανδοί, δολοφονήθηκαν σε θαλάμους αερίων.

Ο Ντέμιανουκ ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί την άνοιξη του 1942. Εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία, και υπηρέτησε επί δύο χρόνια στα στρατόπεδα του Σόριμπορ, του Μάιντανεκ και του Φλόσενμπουργκ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εργαστεί για τους Ναζί και ότι οι επιζώντες των στρατοπέδων τον έχουν μπερδέψει με άλλους δεσμοφύλακες και κυρίως με τον αποκαλούμενο «Ιβάν τον Τρομερό».

Τον Μάιο του 2009 απελάθηκε από τις ΗΠΑ, όπου ζούσε από το 1952.

Ο Ντέμιανουκ είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1988 στο Ισραήλ, ωστόσο, απαλλάχθηκε από το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο λόγω αμφιβολιών για την ταυτότητά του.