Oι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν τη Δευτέρα τους ισχυρισμούς, με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ αδιαφόρησε για την τύχη λαθρομεταναστών που βρίσκονταν σε ακυβέρνητο πλοιάριο καταμεσής της Μεσογείου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ένα σκάφος που μετέφερε 72 λαθρομετανάστες παρασύρθηκε και έμεινε ακυβέρνητο – λόγω έλλειψης καυσίμων – επί 16 ημέρες ανοιχτά της Μεσογείου, 18 μόλις ώρες αφότου είχε αποπλεύσει από την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το σενάριο που παρουσιάζει η εφημερίδα «παρά το γεγονός ότι το πλοιάριο των λαθρομεταναστών εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την ιταλική ακτοφυλακή αλλά και ότι ήρθε σε επαφή τόσο με στρατιωτικό ελικόπτερο όσο και με πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, καμία προσπάθεια διάσωσης των λαθρομεταναστών δεν πραγματοποιήθηκε».

«Εξήντα τρεις επιβαίνοντες στο σκάφος, οι οποίοι είχαν προορισμό το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, πέθαναν από έλειψη τροφής και νερού», προσθέτει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, στο οποίο συμπληρώνει ότι «το πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, το οποίο φέρεται να αδιαφόρησε στις εκκλήσεις των λαθρομεταναστών για βοήθεια, πιθανόν ήταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ».

Εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, όμως, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο, το οποίο όντως μετείχε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, στα τέλη Μαρτίου, είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. «Νομίζω ότι είμαστε απολύτως σαφείς σε αυτό που λέμε. Δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε επαφή με σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες, ούτε από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ ούτε από οποιοδήποτε άλλο σκάφος μετείχε στις επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, είτε από αέρος είτε διά θαλάσσης», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπούρκχαρντ στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι το «Σαρλ Ντε Γκωλ» ουδέποτε πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από τις ακτές της Τρίπολης και ποτέ δεν βρέθηκε στην πορεία που ακολουθούν τα πλοιάρια των λαθρομεταναστών που ταξιδεύουν για τη Λαμπεντούζα.