Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ζήτησε επισήμως σήμερα βοήθεια από το ιαπωνικό κράτος για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος της 11ης Μαρτίου.

«Αυτήν τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την επαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να αποφύγουμε τις προγραμματισμένες διακοπές», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μασατάκα Σιμίζου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Μπάνρι Καϊέντα.

Από την ώρα που σταμάτησε η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, η Tepco χρειάζεται υδρογονάνθρακες για να αυξήσει την παραγωγή των εργοστασίων θερμικής ενέργειας και «αυτό θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό κατά 1.000 δισεκατομμύρια γεν (8,7 δισεκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο Σιμίζου.

Επίσης υπογράμμισε ότι μετά το πυρηνικό δυστύχημα, η Tepco βρίσκεται σε «μια τέτοια κατάσταση που τη δυσκολεύει να συγκεντρώνει χρήματα από οικονομικούς οργανισμούς», ενώ πρόσθεσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στη δυνατότητα της εταιρείας να αποζημιώσει τα θύματα του δυστυχήματος, αλλά και στη σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Τόκιο.

Ο σεισμός των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή ραδινέργειας και περίπου 85.000 άνθρωποι που ζούσαν γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πάντως σήμερα επετράπη σε περίπου 100 κατοίκους του χωριού Καουαούτσι, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να πάρουν τα πράγματά τους και να φροντίσουν τα ζώα τους. Στη διάθεσή τους θα έχουν δύο ώρες για να πάρουν όσα προσωπικά αντικείμενα χωρούν στον σάκο που τους έδωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού είχαν εγκαταλείψει τις εστίες του αμέσως μετά το πυρηνικό δυστύχημα και ζούσαν σε κέντρα υποδοχής ή σε σπίτια συγγενών τους.