Δολοφονίες για λίγα ευρώ ή ένα κινητό τηλέφωνο στη μέση του δρόμου. Η ζωή ενός ανθρώπου δεν έχει καμία αξία για τους κακοποιούς. Στο αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής λένε χαρακτηριστικά πως «δεν προλαβαίνουμε να ανοίγουμε φακέλους για ανθρωποκτονίες». Είναι χαρακτηριστικό ότι την υπόθεση της δολοφονίας του 44χρονου που έπεσε νεκρός, μαχαιρωμένος από τρεις αγνώστους τα ξημερώματα της Τρίτης στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ανέλαβαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αθηνών.

Οπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία για την Αττική, το 2008 καταγράφηκαν 69 ανθρωποκτονίες, το 2009 ήταν 70 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι απόπειρες δολοφονιών και όσες τελέστηκαν ανήλθαν σε 93.
Συνολικά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ανθρωποκτονίες το 2010 ανήλθαν σε 175, όταν το 2009 ήταν 143 και ένα χρόνο πριν 139. Πίσω από τους αριθμούς όμως κρύβεται και μια ανθρώπινη ιστορία.

Φόνος για μία κάμερα

Αυτή τη φορά θύμα ήταν ένας 44χρονος ο οποίος έχασε τη ζωή του για μια βιντεοκάμερα. Ετυχε να πέσει στο δρόμο τριών ατόμων, αλλοδαπών σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, οι οποίοι στις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης, περπατώντας στην «καρδιά» της Αθήνας και κρατώντας μαχαίρι αναζητούσαν το θύμα τους.
Ο άτυχος άντρας αντιδρώντας ενστικτωδώς προσπάθησε να συγκρατήσει την βιντεοκάμερα που είχε μαζί του για να απαθανατίσει τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση του παιδιού του. Και έπεσε νεκρός από τα τραύματα που του προκάλεσαν οι δράστες, οι οποίοι μπροστά στο λάφυρο δεν δίστασαν να τον σκοτώσουν. Και όλα αυτά λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Ομονοίας. Ο 44χρονος δεν ακολούθησε τη συμβουλή της ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις ληστείας: «Μην επιχειρήσετε ηρωισµούς».

Λειψανδρία στα τμήματα
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει «λειψανδρία» στα τμήματα ασφαλείας που έχουν ως περιοχή ευθύνης το κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το προσωπικό για περιπολίες. Μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται στα τμήματα της Κυψέλης, του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σημείο της δολοφονίας του 44χρονου βρίσκεται στα «όρια» των τμημάτων Ομονοίας και Αγίου Παντελεήμονα και υπάρχει ζήτημα σχετικά με το ποια υπηρεσία έχει αρμοδιότητα εκεί.

Φόνοι για λίγα ευρώ
Πάντως στο παρελθόν το αστυνομικό δελτίο έχει καταγράψει ανάλογα περιστατικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.
– Ενδεικτικά στις 19 Μαρτίου θύμα δολοφονίας έπεσε ένας 72χρονος στο Σουφλί για 60 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Δράστης ο υπάλληλος που είχε σε κτηνοτροφική μονάδα ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα ρόπαλο έριξε αναίσθητο τον άτυχο ηλικιωμένο και μετά τον στραγγάλισε χρησιμοποιώντας μια θηλιά την οποία είχε τοποθετήσει σε δέντρο.

– Ακόμη στις 8 Φεβρουαρίου ένας 45χρονος ομογενής από την Ρωσία δολοφονήθηκε για λίγα ευρώ και μερικές κούτες τσιγάρα λίγα μέτρα μακρύτερα από το περίπτερο που εργαζόταν στα Ανω Λιόσια. Πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή το ότι χρησιμοποιώντας μια καραμπίνα επιχείρησε να εμποδίσει τους δράστες οι οποίοι τον «γάζωσαν» με καλάσνικοφ.
– Επίσης στα τέλη Ιανουαρίου στα Οινόφυτα υπήκοοι Ινδίας επισκέφτηκαν 36χρονο συμπατριώτη τους στο σπίτι του και μετά από έντονο διαπληκτισμό τον σκότωσαν χτυπώντας τον με σιδηρολοστό, μαχαίρι και γυαλιά. Πριν φύγουν του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο του.

– Στα τέλη Μαρτίου του 2010 δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι σκότωσαν κατά τη διάρκεια ληστείας 55χρονο ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡ-ΠΟ στην διασταύρωση των οδών Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη στα Πατήσια.

– Στις 26 Νοεμβρίου, στη διασταύρωση των οδών Κοδριγκτώνος και Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας, τρεις αλλοδαποί επιτέθηκαν σε έναν 19χρονο Σομαλό και αφού τον τραυμάτισαν σοβαρά στην πλάτη με μαχαίρι άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο του και εξαφανίστηκαν. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.