Δέκα χιλιάδες λιγότεροι (για την ακρίβεια 10.250) σε σχέση με την περυσινή χρονιά θα είναι εφέτος οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, ενώ ρολά κατεβάζουν και 24 τμήματα ΤΕΙ. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των «κομμένων» θέσεων εισακτέων εντοπίζεται στα ΤΕΙ.

Έτσι, φέτος διατίθενται μόνον 74.440 θέσεις εισακτέων για όλες τις κατηγορίες των εξεταζόμενων (συμπεριλαμβανομένου των αριθμού των ειδικών κατηγοριών, που άλλες χρονιές δικαιούνταν μετεγγραφής και στους οποίους εφέτος δίνεται εκ των προτέρων συγκεκριμένος αριθμός θέσεων). Την περυσινή χρονιά είχαν διατεθεί λίγο περισσότερες από 88.165 θέσεις (στις θέσεις αυτές όμως περιλαμβάνονται και οι θέσεις σε Στρατιωτικές- Αστυνομικές Σχολές που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη για την εφετινή χρονιά).

Για πρώτη φορά εφέτος ελήφθη υπόψιν ως κριτήριο για τις θέσεις των εισακτέων ο αριθμός των «ενεργών» φοιτητών όπως αυτός καταγράφθηκε από τον ηλεκτρονικό «Εύδοξο», το πρόγραμμα, δηλαδή, για την προμήθεια πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Δείτε σε PDF τον αριθμό εισακτέων για κάθε Σχολή ή Τμήμα

Οι εισακτέοι ειδικών κατηγοριών

Παράλληλα «κλείνουν» 24 τμήματα ΤΕΙ, τα οποία παραδοσιακά δέχονταν μικρό αριθμό σπουδαστών. Τα τμήματα αυτά δεν θα δεχτούν εφέτος εισακτέους, θα παραμείνουν ωστόσο εν λειτουργία μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι σπουδαστές παρακολουθούν ήδη τα προγράμματα τους.

Εισακτέους δεν θα δεχτεί εφέτος ούτε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για το οποίο υπάρχει ερώτημα στο υπουργείο Παιδείας σε σχέση με την λειτουργία του, λόγω καταγγελιών και προσφυγών στην Δικαιοσύνη περί κρουσμάτων «οικογενειοκρατίας» στο εσωτερικό του.

Πάντως, το νέο δεδομένο στην εφετινή εξεταστική διαδικασία είναι η κατάργηση των μετεγγραφών και η θέσπιση ειδικού αριθμού θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων. Ετσι, περιορισμένος, αριθμός μετεγγραφών (8.040 θέσεις) προβλέπεται για τα τέκνα τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογένειες, για τον περιορισμό πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων κλπ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να εξηγηθεί η δραστική περικοπή των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά «σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ο αριθμός εισακτέων αντανακλά την ουσιαστική ζήτηση και όχι μια εικονική πραγματικότητα».

Τα κριτήρια

Ο αριθμός των εισακτέων βασίστηκε στα παρακάτω κριτήρια, τα οποία ορίστηκαν όρισε το υπουργείο Παιδείας:

α) στον αριθμό των φοιτητών που εμφανίζονται ως τακτικοί, ως ενεργοί και ως εγγεγραμμένοι φοιτητές. Με τον πρώτο όρο εννοούμε τους φοιτητές που βρίσκονται στα κανονικά έτη σπουδών, με τον δεύτερο όρο αυτούς που βρίσκονται έως και 2 χρόνια μετά τα κανονικά έτη σπουδών (ν+2) και με τον τρίτο όλους τους εγγεγραμμένους φοιτητές.

β) στον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών των Τμημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 που πήραν συγγράμματα και στον συνολικό αριθμό των φοιτητών (σε όλα τα έτη σπουδών) του Τμήματος που παρέλαβαν έστω και ένα σύγγραμμα.

γ) στο μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μια πενταετία (όπου είναι εφικτό).

δ) στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

ε) στον αριθμό των φοιτητών που αποχώρησαν από το Τμήμα λόγω μετεγγραφής και στον αριθμό των φοιτητών που ήρθαν στο Τμήμα λόγω μετεγγραφής.

στ) στο μέσο αριθμό πτυχιούχων ανά έτος και στο μέσο χρόνο απόκτησης πτυχίου για τουλάχιστον μια πενταετία (όπου είναι εφικτό), και

ζ) στις προτάσεις των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και λοιπών Σχολών.

Αυξομειώσεις παρουσιάζονται σε πολλά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Καλαμάτας, το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ο αριθμός εισακτέων ήταν 350, ενώ ο αριθμός των εισαχθέντων ήταν 306. Οι αποχωρήσεις λόγω μετεγγραφών ήταν 66. Οι πρωτοετείς φοιτητές που πήραν σύγγραμμα ήταν 148, ενώ ο μέσος όρος των ενεργών φοιτητών της τετραετίας είναι 169. Ο συνολικός αριθμός των ενδιαφερόμενων για σύγγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ήταν 337 (από τους οποίους οι 148 πρωτοετείς). Ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 είναι 200.

Ποια τμήματα ΤΕΙ κλείνουν

Δεν θα υπάρξουν φέτος εισακτέοι στα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ:

1. ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (με έδρα τα Μουδανιά)

2. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (με έδρα την Αμαλιάδα)

3. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (με έδρα τα Γρεβενά)

4. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)

5. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)

6. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (με έδρα τα Τρίκαλα)

7. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

8. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

9. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (με έδρα την Καρδίτσα)

10. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

11. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (με έδρα τον Άγ. Νικόλαο)

12. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ηράκλειο)

13. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Άρτα)

14. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

15. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

16. ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (με έδρα τη Δράμα)

17. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)

18. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)

19. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)

20. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

21. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

22. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

23. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

24. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Οι ειδικοί αριθμοί

Οι θέσεις που δίνονται εφέτος στις ειδικές κατηγορίες εισακτέων είναι τέτοιοι, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «ώστε να ανταποκρίνονται στον αριθμό των φοιτητών που άσκησαν το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 το δικαίωμα της μετεγγραφής, τόσο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όσο και στα Περιφερειακά Ιδρύματα».

Η λογική είναι οι αριθμοί αυτοί να κατανεμηθούν σε όλα τα Τμήματα των πόλεων αυτών, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο κάποια μεμονωμένα Τμήματα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Με αυτόν τον τρόπο Τμήματα στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 είχαν αύξηση φοιτητών λόγω μετεγγραφών ακόμα και 200%, εφέτος θα έχουν μία αύξηση της τάξης του 40%, ενώ η προσπάθεια κατανομής γίνεται ώστε και τα άλλα Τμήματα των αντίστοιχων νομών να μην έχουν αύξηση μεγαλύτερη του 30%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στα Περιφερειακά Ιδρύματα οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι μικρότερες, αλλά τέτοιες ώστε να ικανοποιούν τους αριθμούς μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.

Συνολικά ο αριθμός των επιπλέον θέσεων δεν ξεπερνά το 20% των εισακτέων, όπως ορίζει η διάταξη.

Για παράδειγμα, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ακαδημαϊκό έτος έτος 2010-2011 ο αριθμός εισακτέων ήταν 110 και είχε δεχθεί 145 φοιτητές με μετεγγραφή. Φέτος θα δεχθεί 69 φοιτητές ειδικών κατηγοριών.

Οι θέσεις εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012


Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 ανέρχεται στις 74.440 (41.920 σε πανεπιστήμια και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 32.520 σε ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ). Απο αυτές, οι 66.400 (37.745 σε πανεπιστήμια και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 28.655 σε ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ) αφορά τις κατηγορίες εξεταζομένων και οι 8.040 (4.175 σε πανεπιστήμια και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 3.865 σε ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ) στις ειδικές κατηγορίες.

Από τον ανωτέρω συνολικό αριθμό των 74.440 θέσεων διατίθενται:

– ποσοστό 90% των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικών Λυκείων και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις εφετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 92.259 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 76.132 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου και τους 464 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου (Ομαδα Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 15.663 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

– ποσοστό 10% των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε υποψήφιους που δεν θα συμμετάσχουν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις αλλά θα κάνουν χρήση παλαιότερης βαθμολογίας. Τι θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 10.000 με 12.000 υποψήφιοι. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Η κατηγορία αυτή από την ερχόμενη χρονιά θα καταργηθεί.

– ποσοστό 20% των θέσεων των Τ. Ε. Ι., της Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄) και αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Δίδεται επιπλέον σε κάθε Τμήμα ή Σχολή Τ. Ε. Ι. μία (1) επιπλέον θέση για το σύνολο των κατηγοριών με ειδικό αριθμό θέσης πέραν του κανονικού. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 20.916 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι ημερησίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’).

– ποσοστό 1% των θέσεων των Τ. Ε. Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Δ΄ τάξης εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Δίδεται επιπλέον σε κάθε Τμήμα ή Σχολή Τ. Ε. Ι. μία (1) επιπλέον θέση για το σύνολο των κατηγοριών με ειδικό αριθμό θέσης πέραν του κανονικού. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.

– ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους μαθητές της τελευταίας τάξης εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών. Δίδεται επιπλέον σε κάθε Τμήμα ή Σχολή Πανεπιστημίων ή Τ. Ε. Ι. μία (1) επιπλέον θέση για το σύνολο των κατηγοριών με ειδικό αριθμό θέσης πέραν του κανονικού.