Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι «έχει υιοθετήσει κι έχει εμπεδώσει στην καρδιά της το νεοφιλελευθερισμό» εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ν. Κοτζιάς ο οποίος παράλληλα εξήρε το ρόλο του κ. Αλ. Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό.

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά ο κ. Κοτζιάς , άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου, διατυπώνει συνεχώς απόψεις κατά του μνημονίου και κατά των κυβερνητικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κρίσης . Την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» επεσήμανε ότι τόσο στη διεθνή συζήτηση όσο και στην Ελλάδα «έχει γίνει πια αποδεκτό ότι το μνημόνιο απέτυχε», κάτι που συνέβη, κατά την άποψή του, «και γιατί το ίδιο στραβά αρμένιζε και γιατί στραβά το κατευθύνανε οι κυβερνώντες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Αριστερά τόνισε ότι «έχουμε διττό πρόβλημα στη χώρα: έχουμε και μια ρεφορμιστική Αριστερά αποδιοργανωμένη και μια ριζοσπαστική Αριστερά, που δεν είναι επαρκώς ενοποιημένη. Οι δυο αυτές πλευρές δε συνομιλούν επαρκώς». Και πρόσθεσε δίνοντας εύσημα στον κ. Τσίπρα για τις ενωτικές του προσπάθειες: «Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Κι εγώ το αναγνωρίζω ως θετικό στοιχείο αυτό».

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για την κυβέρνηση την οποία εγκαλεί ότι συναινεί στα σχέδια που αναπτύσσουν οι ισχυροί της Ευρώπης οι οποίοι, όπως είπε, « διεκδικούνε στο όνομα της τοκογλυφίας, δηλαδή των χρημάτων που ήδη έχουν βγάλει, να πάρουν πάρα πολύ φθηνά δημόσιες περιουσίες σε κλάδους με παγκόσμια σημασία, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια κι οι πρώτες ύλες».

Τις πολιτικές της επιλογές τις αποδίδει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «πιστεύει στο πρόταγμα «η αγορά τα λύνει όλα». Ξεχνά ότι το πρόταγμα αυτό είναι η κατάργηση της πολιτικής, άρα και η δική τους ουσιαστικά κατάργηση από τη διαπλοκή και τα συμφέροντα». Μάλιστα, διατυπώνει την άποψη ότι οι κυβερνητικές πολιτικές απέκλεισαν εναλλακτικές λύσεις και χτυπούν πλέον και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όταν λοιπόν, έχεις παραιτηθεί από τη διαπραγμάτευση, παραιτείσαι από δημοκρατικές διαδικασίες κι έχεις αφομοιώσει το νεοφιλελευθερισμό με την κουτάλα, δεν έχεις κι εναλλακτικές λύσεις».