Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι τώρα, μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, παρουσιάζεται η ευκαιρία για να δοθεί το «τελειωτικό χτύπημα» και στην αλ Κάιντα.

Επίσης μέσω του τηλεοπτικού δικτύου έστειλε μήνυμα προς το Πακιστάν, να διερευνήσει τις σχέσεις αξιωματούχων του με το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» και η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να ερευνήσει κατά πόσο πακιστανοί αξιωματούχοι γνώριζαν το κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Το Πακιστάν, από τη μεριά του, αρνείται ότι γνώριζε πως ο «Νο1» καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο κρυβόταν στην πόλη Αμποταμπάντ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Γιουσούζ Ραζά Γκιλάνι στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν, αναφορικά με την επιχείρηση των Αμερικανών κομάντο.

Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός θα αναφερθεί λεπτομερώς στην επιχείρηση «Τζερόνιμο», στις θυσίες που έχουν γίνει με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας και τη στρατηγική της χώρας στο θέμα αυτό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε στο CBS ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα πρέπει να είχε κάποιο «δίκτυο υποστήριξης στη χώρα», αλλά δεν γνωρίζει εάν το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για ανθρώπους μέσα στην (πακιστανική) κυβέρνηση ή για ανθρώπους έξω από την κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσουμε και βασικά είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσει η ίδια η κυβέρνηση του Πακιστάν» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επίσης αναφερόμενος στην επιχείρηση των αμερικανών πρακτόρων στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι όσο εξελισσόταν η επιχείρηση «Τζερόνιμο», τα λεπτά που κυλούσαν έμοιαζαν ατελείωτα.

«Ευκαιρία να τελειώνουμε τώρα με την οργάνωση»
Οπως επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, από τη μία ο θάνατος του ηγέτη της οργάνωσης και από την άλλη τα έγγραφα και οι σκληροί δίσκοι που κατάσχεσαν οι κομάντο των ΗΠΑ από το καταφύγιό του φέρνουν την αλ Κάιντα σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Λεπτά», ο Ομπάμα αποκάλυψε ότι την ώρα της εκτέλεσης του Λάντεν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο κρυσφήγετό του ήταν ανοιχτοί, αλλά επεσήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα νικήσουμε την τρομοκρατία εν γένει. Νομίζω όμως ότι τώρα έχουμε μια καλή ευκαιρία να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στην εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα σε ερώτημα-πρόκληση ενός εκ των τριών παρουσιαστών της εκπομπής αν θεωρεί ότι έγινε το σωστό από πλευράς των αμερικανών στρατιωτών, καθώς ο Λάντεν ήταν άοπλος, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε χαρακτηριστικά ότι όποιος προβληματίζεται για το αν έπρεπε να εξοντωθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν, θα «πρέπει να πάει να τον κοιτάξει γιατρός». Σε ό,τι δε αφορά τον ίδιο, δήλωσε ότι «δεν έχασε και τον ύπνο του» εξαιτίας του θανάτου του άραβα τρομοκράτη, καθώς είναι πεπεισμένος ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Οι αραβικές εξεγέρσεις είναι μια νίκη της αλ Κάιντα, σύμφωνα με το παρακλάδι της στο Μάγρεμπ
Η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) δηλώνει σε μήνυμά της στο διαδίκτυο ότι οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες είναι μια νίκη της οργάνωσης, μετέδωσε αργά χθες Κυριακή το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE).

«Τα γεγονότα που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο δεν είναι παρά ένας καρπός μεταξύ των καρπών του ιερού πολέμου στον οποίο ο σεΐχης (Οσάμα μπιν Λάντεν) έπαιξε πρωταρχικό ρόλο», τονίζει η AQMI στο μήνυμά της, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για τον θάνατο του αρχηγού της αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε από ομάδα αμερικανών κομάντος στις 2 Μαΐου στο Πακιστάν.

«Μην κλαίτε γι’ αυτόν αλλά εξεγερθείτε και βαδίστε στα βήματά του, εξεγερθείτε και αντισταθείτε στην αμερικανική σιωνιστική άδικη επίθεση με όλη σας τη δύναμη και ενέργεια», προσθέτει το παρακλάδι του τρομοκρατικού δικτύου, στο Μάγρεμπ, σε μήνυμα που μεταδόθηκε σε φόρουμ καλώντας σε ιερό πόλεμο.

«Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του, με αποφασιστικότητα και εντιμότητα. Θα πολεμήσουμε τους χριστιανούς και τους υπηρέτες τους, τους εβραίους και τους σιίτες τους, τους αποστάτες και τους ανθρώπους τους ώστε ο Αλλάχ να κρίνει ανάμεσα σε εμάς και αυτούς», επισημαίνεται από την AQMI.