«Ναι» στην ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αλλά και οριστικό «όχι» στο δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων προβλέπει το τελικό πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας το οποίο προωθείται ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή έως την Παρασκευή. Η τροπολογία είχε ενταχθεί προς ψήφιση σε νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και πριν από έναν μήνα. Ομως οι βουλευτές αντέδρασαν και απέρριψαν τη συζήτηση και την ψήφισή της σε άσχετο νομοσχέδιο.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει, όπως και η παλαιότερη ρύθμιση Σουφλιά που είχε κριθεί αντισυνταγματική, την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Βωβού, μειωμένου όμως κατά 25% (17.000 τ.μ. λιγότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό). Ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,2 αντί 1,6 της ρύθμισης Σουφλιά.

Διαμαρτυρία

Το πρωί της Δευτέρας διακόσιοι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» απέκλεισαν το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος στους Αμπελόκηπους και διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση κατάθεσης της τροπολογίας «με αποτέλεσμα 500 οικογένειες να φυτοζωούν 29 μήνες τώρα», όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν.

Η εταιρεία είχε ξεκινήσει την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό το 2008 αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ύστερα από προσφυγή 130 πολιτών είχε «παγώσει» τις εργασίες. Είχε προλάβει όμως να ολοκληρώσει ένα μεγάλο τμήμα του εμπορικού κέντρου δανειζόμενη πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες σχετικά με την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όλων των βραχυπρόθεσμων δανείων της, που φτάνουν σήμερα τα 210 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι συνεργαζόμενες τράπεζες παρείχαν παράταση των δανειακών τους συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2011.

Σύμφωνα με αναλυτές, για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα χρειαστούν άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα το κόστος να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ακόμη και με λιγότερα τετραγωνικά η επένδυση θα είναι κερδοφόρα αφού τα ετήσια έσοδα υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010, η «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» εμφάνισε ζημιές ύψους 275 εκατ. ευρώ, που οφείλονται κυρίως σε ζημιές από αναπροσαρμογή επενδυτικών παγίων σε εύλογες αξίες. Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι εντός έξι μηνών από την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας θα είναι σε θέση να παραδώσουν το Mall στους μισθωτές.

Ενσωμάτωση εμπορικών χρήσεων

Τον τελικό λόγο ωστόσο θα έχει και πάλι το ΣτΕ καθώς σε συνέχεια του νέου νόμου θα εκδοθεί ΠΔ η νομιμότητα του οποίου θα κριθεί πάλι από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, οι εμπορικές χρήσεις που είχαν σχεδιαστεί εντός του κελύφους του γηπέδου ενσωματώνονται τόσο στο κτίριο του νέου γηπέδου όσο και στο εμπορικό κέντρο Βωβού. Οι θέσεις στάθμευσης περιορίζονται σε 450, εκ των οποίων 300 θα κατασκευαστούν κάτω από το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Επίσης, καταργείται το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα πρέπει να γκρεμιστούν μέσα σε 12 μήνες από το χτίσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Εν τούτοις, για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των κτιρίων και εγκαταστάσεων στον Βοτανικό (πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου) θα είναι απαραίτητη η έκδοση της άδειας κατεδάφισης για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας.

Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος της διπλής ανάπλασης επιτυγχάνεται μείωση της συνολικής δόμησης στον Βοτανικό κατά περίπου 60% σε σύγκριση με τη ρύθμιση Σουφλιά. Συνολικά στις δύο περιοχές ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) οι χώροι πρασίνου προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 100.000 τ.μ. Η νέα ρύθμιση φαίνεται ότι καλύπτει πλήρως την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων θα εκφράσει τις απόψεις του μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή. Σημείο-κλειδί είναι να ικανοποιούνται από τη ρύθμιση οι απαιτήσεις του ΣτΕ ώστε να οργανωθούν τα επόμενα βήματα. Οπως λένε στελέχη από το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, «μας ενδιαφέρει το καλύτερο για την πόλη με πρώτο βήμα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια συντονισμός για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου».