Στα δικαστήρια μεταφέρεται η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ισότιμο απολυτήριο Λυκείου μεταξύ των τελειόφοιτων που δίνουν μόνο ενδοσχολικές και εκείνων που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) δίνει στις 2 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την «απόκτηση απολυτηρίου τίτλου Γενικού Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο επιτρέπει την αποχή μαθητών από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ χαρακτηρίζει τη σχετική απόφαση ως «ακόμη ένα βήμα για την απαξίωση του Γενικού Λυκείου, για την όξυνση των φαινομένων αναξιοκρατίας, ανισότητας και διαφθοράς στα σχολεία και για την απαξίωση της έννοιας του απολυτηρίου προς όφελος όσων θέλουν να εμπορευματοποιήσουν τη γνώση».

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, κ. Μ. Κουρουτός, «η νεκρανάσταση της πάλαι ποτέ Ε´ Δέσμης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε ένα ήδη διεφθαρμένο σύστημα, τις ανομίες του οποίου οι εποπτικές αρχές του κράτους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν».

Ο κ. Κουρουτός επικαλείται το παράδειγμα φαινομένων διαφθοράς σε ιδιωτικά σχολεία της επαρχίας, επαναφέροντας το αίτημα για να σταματήσουν να δίνονται πανελλαδικές εξετάσεις σε ιδιωτικά σχολεία αλλά μόνο σε δημόσια.

Η ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει την υπόθεση των πλασματικών απολυτηρίων των ιδιωτικών ΤΕΕ της Αρτας, όπου εκατοντάδες απόφοιτοι κατέλαβαν, μέσω ΑΣΕΠ, θέσεις εξειδικευμένης εργασίας του Δημοσίου χωρίς να το δικαιούνται.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμη σειρά άλλων περιπτώσεων νόθευσης ενδοσχολικών εξετάσεων στο παρελθόν σε ιδιωτικά σχολεία.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι «η ουσιαστική πιστοποίηση του απολυτηρίου του Λυκείου πρέπει να συνδέεται με αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης».

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «η κατασκευή μίας μηχανής κοπής απολυτηρίων με αδιαφανείς και διαβλητές μεθόδους το μόνο που πετυχαίνει είναι την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου και την ένταση των φαινομένων διαφθοράς, που μαστίζουν ήδη τον χώρο της εκπαίδευσης».