Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο Κάιρο. Ένταση επικρατεί και την Κυριακή. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ανέβαλε την επίσκεψή του σε χώρες του Κόλπου και συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα.

Μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου, ένταση επικρατεί στην περιοχή Ιμπάντα του Καΐρου.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην περιοχή και οι κάτοικοι προειδοποίησαν τους περαστικούς να αποφεύγουν την συνοικία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε σε εκκλησία κοπτών στη συνοικία Ιμπάντα του Καΐρου, απαιτώντας να τους παραδοθεί μία γυναίκα που υποστήριζαν ότι είχε στραφεί στον ισλαμισμό.

Οι μουσουλμάνοι δήλωναν ότι η γυναίκα κρατείτο στην εκκλησία παρά τη θέλησή της.

Οι φωνές μετετράπησαν σε συγκρούσεις με πυροβολισμούς, ενώ έριχναν μολότοφ και πέτρες.

Μάλιστα, έβαλαν φωτιά στην εκκλησία και σε σπίτια που βρίσκονταν κοντά σε αυτήν. Η πυροσβεστική χρειάστηκε αρκετές ώρες για να θέσει υπό τον έλεγχό της τις πυρκαγιές.

Μουσουλμάνοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ σε άλλη εκκλησία στην περιοχή και της έβαλαν φωτιά.

Από την πλευρά τους, οι μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι οι κόπτες ήταν αυτοί που τους προκάλεσαν. «Δε θα φύγουμε μέχρι να παραδώσουν τα όπλα τους (οι κόπτες) και να δικαστούν αυτοί που μας σκότωσαν» δήλωσε ένας μουσουλμάνος, ο Μαχμούντ.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του σε χώρες του Κόλπου και συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα.

Ο στρατός συνέλαβε 190 άτομα και όπως τονίστηκε στο ανακοινωθέν του, θα δικαστούν από το Ανώτατο Στρατοδικείο, και σύμφωνα με το ίδιο κείμενο «οποιαδήποτε επίθεση στο μέλλον σε χώρους λατρείας,ανεξαρτήτως θρησκείας, θα τιμωρείται αυστηρά».

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο αιγυπτιακός στρατός που έχει παραλάβει τα ηνία της χώρας από την 11η Φεβρουαρίου, δεν επιθυμεί να επιτρέψει σε καμία θρησκεία να επιβάλει την θέλησή της στο κράτος.

Από την πλευρά της, και η Μουσουλμανική Αδελφότητα καταγγέλλει τη θρησκευτική βία. Εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης δήλωσε ότι «πρέπει να καταστείλουμε την θρησκευτική βία και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να καταστρέψουν ό,τι πετύχαμε με την αιγυπτιακή επανάσταση», προχωρώντας ακόμη περισσότερο και αποδίδοντας ευθύνες για τα ηθική αυτουργία των γεγονότων σε στελέχη του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Χόνσι Μουμπάρακ, το οποίο πάντως σαν κόμμα έχει καταργηθεί.

Στο ίδιο μήκος δηλώσεων, κινήθηκε και ο υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος ζήτησε «να παρθούν επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της θρησκευτικής βίας, πριν η Αίγυπτος επανέλθει σε μαύρους χρόνους…»

Αλλά και ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Αλί Γκομαά κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις, τονίζοντας ότι «τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να προέρχονται από ανθρώπους πραγματικά θρησκευόμενους» και ζήτησε από όλους τους Αιγυπτίους να σταθούν ενάντια σε όσους επιθυμούν να
αποσταθεροποιήσουν την χώρα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Γκίζας επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω γυναίκα για την οποία ξέσπασαν τα επεισόδια, δεν βρισκόταν στην εκκλησία. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Εσάμ Σάραφ συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αναβάλλοντας ο ίδιος το σημερινό του ταξίδι για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου Αμπντελαζίζ Ελ Γκίντι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «σιδερένια γροθιά» για να προστατέψει την εθνική ασφάλεια της χώρας, τονίζοντας ότι «θα εφαρμοστούν άμεσα και αποφασιστικά οι νόμοι που θα ποινικοποιούν επιθέσεις εναντίον χώρων λατρείας, ενώ θα χρησιμοποιούνται και οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι για την καταπολέμηση όσων απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Τέλος, σήμερα το πρωί, 250 περίπου κόπτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, απειλώντας να παραμείνουν εκεί μέχρι αύριο το πρωί, οπότε έρχεται στο γραφείο της η πρέσβης των ΗΠΑ Μάργκαρετ Σκόμπι, για να της ζητήσουν να παρέμβουν οι ΗΠΑ για την επίλυση της κατάστασης. Πάντως, το μεσημέρι, ο στρατός διέλυσε την διαδήλωση.