«Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι άξονες της πολιτικής μας και ποιοι θα τους εφαρμόσουν» έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου . Η ανάγκη για αλλαγές προβάλλεται επιτακτική, καθώς οι προτροπές του Πρωθυπουργού για συνεννόηση μεταξύ των υπουργών και για εγκατάλειψη των «φέουδων» της εξουσίας, αλλά και οι απειλές για το τέλος της ανοχής σε δημόσιους καβγάδες και σε διαφοροποιήσεις, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό.

Οσο όμως δεν συνοδεύονται από αποφάσεις τόσο αυξάνεται η ανασφάλεια των στελεχών. Το ένστικτο της επιβίωσης στον ακατανόητο λαβύρινθο της κρίσης, σε συνδυασμό με την πυρίτιδα που συγκεντρώνεται στην κοινωνία, οδηγεί μοιραία στη χάραξη προσωπικών στρατηγικών, ιδίως από όσους στήριξαν τον κ. Παπανδρέου και τώρα βλέπουν το πολιτικό τους κεφάλαιο να εξατμίζεται ταχέως.

«Κινδυνεύουμε όχι απλώς να χάσουμε την εξουσία, αλλά να πληγεί η πολιτική υπόσταση του ΠαΣοΚ» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Ηδη ορισμένοι υπουργοί φροντίζουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο πριν ακόμα αυτό κατατεθεί στη Βουλή, θέτοντας ερωτήματα για τον ρεαλισμό των στόχων του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε δύο συσκέψεις για την οικονομία και το πλαίσιο για την τριετία 2012- 2013. Και τις δύο φορές στηρίχτηκε στα στελέχη που αποτελούσαν το προεκλογικό επιτελείο του το 2009, τους κκ. Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα, Ι. Ραγκούση, Π. Γερουλάνο και Δ.Δρούτσα. Συμμετείχε επίσης και ο κ. Γ.Πεταλωτής.

Στις συσκέψεις αυτές δεν υπήρχε ίχνος από την αισιοδοξία του 2009, αντιθέτως το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Το σύνολο των δεσμεύσεων για την τριετία 2012- 2015 θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης. Ενδεχομένως, οι δεσμεύσεις αυτές να αποτελούν το διαβατήριο για να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω διευκολύνσεις για τη διαχείριση του χρέους της. Αυτό όμως είναι πρόωρο να ειπωθεί και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους πολιτικής διαχείρισης του προγράμματος που ετοιμάζεται να εξαγγείλει.

Κατήφεια και «τζιτζιφιόγκοι»


Είναι άγνωστο αν στις συσκέψεις υπό τον κ. Παπανδρέου έγινε αυτή η προετοιμασία. Ο ένας υπουργός έλεγε ότι έφευγε νωρίς λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ο άλλος δυσφορούσε επειδή, όπως έλεγε, συνάδελφοί του έδωσαν την εντύπωση στην τρόικα ότι τον Ιούνιο θα ήταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο τρίτος ομολογούσε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο καλείται στις συσκέψεις. «Μαζευόμαστε και ακούμε ξανά τον Παπακωνσταντίνου να παρουσιάζει νούμερα και μέτρα» σημείωνε. Στα περισσότερα υπουργικά γραφεία επικρατεί κατήφεια και απογοήτευση. Αιτία δεν είναι μόνον η κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και η αυξανόμενη δυσφορία για τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι ακόμη και στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις επιχειρεί να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας, εκνευρίζοντας και τους σταθερούς συμμάχους του.

Οι απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και του μνημονίου προκαλούν εντάσεις στους υπουργούς. Το ξέσπασμα του κ. Ρέππα κατά του κ. Γ. Κυριακού, γενικού γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών και στενού φίλου του κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο χαρακτήρισε «τζιτζιφιόγκο» επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για τις «διαρροές» περί «κίτρινης» κάρτας στο υπουργείο του από την τρόικα, δεν ήταν τυχαίο. Ο υπουργός Υποδομών προειδοποιεί ότι δεν θα αφήνει αναπάντητη καμία πρόκληση από το συγκεκριμένο υπουργείο.

Κριτική από «προεδρικούς»


Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα βουλευτές που συμβόλιζαν το «προεδρικό» στρατόπεδο, όπως οι κκ. Ι. Δριβελέγκας, Οδ. Βουδούρης, Α. Αθανασιάδης, Θ. Παπαγεωργίου , Θ. Ρομπόπουλος, οι κυρίες Αφροδίτη Παπαθανάση, Κατερίνα Περλεπέ, κ.ά., ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ενώ ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Ν. Ζωίδης φέρεται να δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αν δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις των κκ. Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών «είμαστε αρκετοί οι βουλευτές του Αιγαίου για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΓΓΙΝΑ ΒΑΡΤΖΕΛΗ


Και στο Μέγαρο Μαξίμου τα πνεύματα δεν είναι ήρεμα.Μετά τη διάλυση της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού,η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη άρχισε να φορτώνεται διάφορες ευθύνες και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε σειρά επαφών στα υπουργεία με τον κ. Κ.Θέο για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.Μαζί με τις ευθύνες άρχισε και το «πριόνισμα».

«Μιλάει πολύ»,«έχει διπλή γλώσσα και δεν ξέρουμε πού πατάμε» λένε οι επικριτές της.Οι περισσότεροι πάντως τη θεωρούν αξιόπιστη συνομιλήτρια στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο κ. Γ. Πεταλωτής επιμένει να μένει έξω από ομάδες και έχει σταθερή αναφορά στον Πρωθυπουργό.Ο ίδιος αποδίδει τα συνεχή σενάρια για αντικατάστασή του στη στάση που κρατά.

Στον ευρύτερο κύκλο,η σχέση του κ.Ραγκούση με τον Πρωθυπουργό λέγεται ότι δεν είναι αυτή που ήταν παλαιά,ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει υποστεί σημαντική φθορά, ενώ ο κ.Γερουλάνος επέστρεψε,έπειτα από μήνες ακούσιας απουσίας,στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα,αλλά δεν σπεύδει να ταυτιστεί με αυτόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ