Ολα κρέμονται από μια κλωστή

Τα σημάδια ήταν πολλά από καιρό. Φαινόταν από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και από την εντεινόμενη πίεση των αγορών ότι το ελληνικό οικονομικό θέμα θα επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και θα απαιτήσει ρηξικέλευθες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις, πιο δυναμικές από εκείνες που υιοθετήθηκαν πριν από έναν χρόνο με το μνημόνιο… Ηδη από το απόγευμα της Παρασκευής, με την υπονομευτική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» του δήθεν ελληνικού αιτήματος για έξοδο από την ευρωζώνη και την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης στο Λουξεμβούργο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η Ελλάδα ετέθη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ολα κρέμονται από μια κλωστή | tovima.gr

Τα σημάδια ήταν πολλά από καιρό. Φαινόταν από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και από την εντεινόμενη πίεση των αγορών ότι το ελληνικό οικονομικό θέμα θα επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και θα απαιτήσει ρηξικέλευθες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις, πιο δυναμικές από εκείνες που υιοθετήθηκαν πριν από έναν χρόνο με το μνημόνιο…

Ηδη από το απόγευμα της Παρασκευής, με την υπονομευτική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» του δήθεν ελληνικού αιτήματος για έξοδο από την ευρωζώνη και την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης στο Λουξεμβούργο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η Ελλάδα ετέθη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ολα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν πια ότι έχουμε εισέλθει σε δρόμο χωρίς επιστροφή και ότι από εδώ και πέρα όλα θα κριθούν από την ετοιμότητα της κυβέρνησης και συνολικά του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις.

Η επιθετικότητα του γερμανικού περιοδικού, η ευθέως διατυπωθείσα απειλή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δείχνει τις διαθέσεις των ισχυρών εταίρων μας και την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει ένα δίμηνο πιέσεων και διαβουλεύσεων, το οποίο θα απαιτήσει ψυχραιμία, αντοχές και νηφαλιότητα. Το θέμα επαναρρύθμισης των χρεών μας έχει τεθεί με επισημότητα πλέον, όπως και εκείνο των υποχρεώσεων που θα αναληφθούν έναντι αυτής.

Εναντι της διαφαινόμενης διπλής προοπτικής θα ασκηθούν επί του σώματος της οικονομίας και της χώρας πάμπολλα αντικρουόμενα διεθνή συμφέροντα.

Αλλοι θα αμφισβητούν την επαναρρύθμιση, άλλοι θα απαιτούν περισσότερες θυσίες, ορισμένοι θα επιζητούν τον εξοστρακισμό μας και οι πιο εχέφρονες θα αναλογίζονται τις συνέπειες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από ένα τυχόν απόλυτο ελληνικό γλίστρημα στο κενό.

Η Ελλάδα, η κυβέρνησή της και κατ΄ επέκταση η ελληνική πολιτική οφείλουν να αντιτάξουν έναντι όλων αυτών μια σαφή και καθαρή επιλογή, η οποία θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού, θα αποδέχεται μια λογική ρύθμιση των χρεών μας και θα προσφέρει περισσότερο χρόνο στις ειλικρινείς προσπάθειές μας για έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων και ριζική μεταρρύθμιση του οικονομικού μας μοντέλου. Εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια. Ολα κρέμονται από μια κλωστή. Μια λάθος κίνηση, μια εσφαλμένη εκτίμηση, ένας λαθεμένος χειρισμός αρκούν για να πέσει η χώρα στον γκρεμό.

Γι΄ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να έχει ξεκαθαρισμένο το ταχύτερο ένα σχήμα ανασχεδιασμού του δημοσίου χρέους και καθαρό το πακέτο μέτρων που θα το συνοδεύει. Ωστε αξιόπιστα να αντιπαρατεθεί στο πλήθος των συμφερόντων που θα αμφισβητούν τις ελληνικές δυνατότητες και βεβαίως να είναι σε θέση να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια θα πιάσει τόπο και δεν θα πάει χαμένη.

Θολές καταστάσεις και μεσοβέζικες λύσεις δεν στέκονται πλέον. Η κυβέρνηση ή θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει και θα δώσει καθαρές λύσεις στο πρόβλημα της χώρας ή θα πνιγεί στην ανυποληψία και στα χρέη.

akarakousis@dolnet.grΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk