Πώς παρουσίασαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τη συνάντηση του Λουξεμβούργου και τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ:


Εφημερίδες

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας θέμα της συνάντησης ήταν να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να επιτελέσει τα καθήκοντά της και να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική της. Σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου τον Ιούνιο…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε, χθες το βράδυ, ότι επρόκειτο να συζητηθεί θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη…Για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είχαν κάνει λόγο κάποιοι οικονομολόγοι από την αρχή της κρίσης. Η ιδέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχοντας ένα εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο…Εδώ και εβδομάδες οι φημολογίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν επίσης αυξηθεί. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κατά τη μυστική συνάντηση συζητήθηκε ενδεχομένως και αυτό το θέμα».

Welt:
«Κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση του Λουξεμβούργου αφορούσε όντως την Ελλάδα, όχι όμως με θέμα την αποχώρησή της από την ευρωζώνη, αλλά την επιμήκυνση των δανείων». «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί κι άλλη οικονομική βοήθεια και αναδιάρθρωση των χρεών της προκειμένου να εξέλθει από την παγίδα των χρεών της. Τα δισεκατομμύρια της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έλυσαν άρα τα προβλήματα, αλλά τα μετέθεσαν απλώς χρονικά, δίνοντας (στην Ελλάδα) χρόνο και για άλλα μέτρα».

Bild Zeitung:
«Από τη γερμανική Καγκελαρία ελέχθη: “Έξοδος από το ευρώ δεν ετέθη ποτέ ούτε τίθεται υπό συζήτηση. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αθήνα σκέφτεται κάτι τέτοιο”».

Der Tagesspiegel:
«Το ραντεβού της Παρασκευής συνηγορεί πάντως υπέρ του ότι θα μπορούσε να πρόκειται για συνάντηση με σοβαρή έκβαση: το Σαββατοκύριακο ενδείκνυται για σημαντικές αποφάσεις γιατί οι χρηματαγορές δεν λειτουργούν…Πολλοί ειδικοί θεωρούν την κίνηση ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακριβότερη απ’ όλα τα πακέτα διάσωσης, λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στο ευρώ εν γένει. Μπορεί κανείς άρα να φανταστεί ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τέθηκε ως απειλή, προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει καλύτερους όρους οικονομικής βοήθειας».

Berliner Zeitung:

«Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα μας τη συνάντηση των Βρυξελλών. Απέρριψαν ωστόσο τις φήμες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση…Η είδηση της Παρασκευής προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στις συναλλαγματικές αγορές. Το ευρώ “κατρακύλησε” στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων».

Berliner Morgenpost:

«”Είμαι έκπληκτος”, δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ε.Ε. Έως το απόγευμα της Παρασκευής διεξάγετο συνεδρίαση των Υφυπουργών Οικονομικών και εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών των χωρών- μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για τον μελλοντικό μηχανισμό ESM. “Γι’ αυτό το θέμα δεν ειπώθηκε το παραμικρό”. Από κύκλους της Ε.Ε. λεγόταν, πάντως, ότι συζήτηση για την Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης. Όπως ελέχθη, υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κι ότι υπάρχει πίεση προκειμένου να αποφασιστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».


Διαδίκτυο



Frankfurter Allgemeine Zeitung online:

«Οι κεντρικές χώρες της Ευρωζώνης αποκλείουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
«Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Trichet, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Rehn και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου…”Είναι απολύτως σαφές ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών δε συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, αναφέρεται σε δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου. “Ορισμένα ΜΜΕ διέδωσαν με ανεύθυνο τρόπο και για λόγους που μόνο αυτά γνωρίζουν τέτοιου είδους πληροφορίες”…Οικονομικοί αναλυτές διαφωνούν ακόμη και για το κατά πόσο είναι δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ακόμη όμως κι αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό από τεχνικής ή νομικής άποψης, τυχόν κατάργηση του ευρώ θα ήταν πολύ επικίνδυνη- περισσότερο απ’ ότι η αναδιάρθρωση χρέους…Για την Ελλάδα, ένα “φθηνότερο” δικό της νόμισμα θα της έδινε βέβαια τη δυνατότητα, σε σύγκριση με το ευρώ, να κάνει την οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική…Ο Γ.Γ. του FDP, Christian Lindner δήλωσε στην εφ. Die Welt ότι πλέον δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. “Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις αγορές”, δηλώνει, “εξάγω το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ζήτημα χρόνου και προϋποθέσεων».

Welt online:

«Σύμφωνα με στοιχεία από τις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα των συζητήσεων της συνάντησης ήταν επίσης το πρόγραμμα βοήθειας της Πορτογαλίας, η υποψηφιότητα Draghi για την Προεδρία της ΕΚΤ και ο μελλοντικός μηχανισμός ESM. Το ευρώ αντέδρασε με καθοδική πορεία στο δημοσίευμα του Spiegel online…”Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», σημείωνε η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών…Εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup, Juncker, διέψευσε επίσης το δημοσίευμα του Spiegel online…Και ο Γερμανός κυβενρητικός εκπρόσωπος διέψευσε τέτοια υποτιθέμενη κίνηση της Ελλάδας. “Θέμα αποχώρησης δεν τέθηκε ούτε τίθεται”, δήλωσε ο κ. Steffen Seibert στο πρακτορείο dapd».

Handelsblatt online:

«Δεν θέλουμε να εκραγεί ο ευρωχώρος»
«Ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτέλεσε θέμα της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης οι κκ. Trichet και Rehn. “Δε θέλουμε να εκραγεί χωρίς λόγο ο ευρωχώρος” Αποκλείστηκε επίσης και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Μαΐου θα συζητηθεί κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται “ένα περαιτέρω οικονομικό σχέδιο”…

Από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, πάντως, ακούγεται ότι το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με την εφαρμογή του πακέτου λιτότητας στην Ελλάδα, ιδίως σ’ ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις…Ο κ. Juncker δήλωσε ότι διεξήχθη μία ευρεία συζήτηση για την Ελλάδα και για άλλα διεθνή οικονομικά θέματα…”Δε συζητήσαμε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτή είναι μία βλακώδης ιδέα. Είναι ένας δρόμος που δε θα ακολουθούσαμε ποτέ”».

Bild Zeitung online:
«Πόσο σοβαρά το εννοούν οι ΈΛληνες με την αποχώρηση από το ευρώ; / Η απειλή αποχώρησης ως μέσο πίεσης»
«Ειδικοί εκτίμησαν τις φήμες για αποχώρηση της Ελλάδα από την ευρωζώνη ως δείγμα της δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους του πακέτου διάσωσης».

FT Deutschland: «Νέος γύρος στο ελληνικό πόκερ»

Ανυπόγραφο άρθρο καταχωρήθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα των Financial Times Deutschland με τίτλο «Νέος γύρος στο ελληνικό πόκερ» και υπότιτλο «Υποτίθεται ότι θα ήταν μια μυστική συνάντηση για την ελληνική κρίση. Ωστόσο, η σύναξη δεν έμεινε κρυφή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γιουνκέρ δεν ετέθη θέμα για έξοδο των Ελλήνων από την ΟΝΕ. Αλλά ούτε και αναδιάρθρωση χρέους θα γίνει»:
Ο Γιουνκέρ χαρακτήρισε τις εικασίες περί κατάργησης του ευρώ στην Ελλάδα «ηλίθια ιδέα». «Δεν θέλουμε να εκραγεί χωρίς λόγο η Ευρωζώνη», δήλωσε.

Η συνάντηση όμως επιβεβαιώνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν προχωρεί όπως σχεδιάστηκε. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε ο Γιουνκέρ. Το θέμα θα συζητηθεί στις 16 Μαϊου στη σύνοδο του Eurogroup. Ο Γιουνκέρ απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, το οποίο ετέθη προς συζήτηση από τη Γερμανία.
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού έλεγαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Το Ταμείο δεν βλέπει πρόοδο κυρίως όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά και η είσπραξη των φόρων χωλαίνει. Επομένως, οι δυσκολίες έγκεινται προφανώς στον τομέα των εσόδων, και όχι τόσο στις προσπάθειες για λιτότητα.

Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με το πακέτο διάσωσης. Κύκλοι της ΕΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους καταβολής της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας.
Επικρίσεις διατυπώθηκαν γιατί κρατήθηκε μυστική η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών. Ο ευρωβουλευτής του FDP Wolf Klinz δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι έμαθε γι’ αυτήν από τα ΜΜΕ. «Θα είχε δημιουργηθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και θα είχαν αναζωπυρωθεί λιγότερες εικασίες, αν είχε γίνει γνωστή η συνάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Κρίση. «Έχω επίσης την εντύπωση ότι εδώ θα ήταν καλύτερα να παίζει κανείς με ανοιχτά χαρτιά». Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Επιπλέον, μια τέτοια συνάντηση δεν πετυχαίνει το στόχο του να καθησυχάσει τις αγορές. Αντιθέτως, «προκαλεί μεγαλύτερη αναταραχή».



Ραδιόφωνο

«Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη» αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandradio, το οποίο αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του Λουξεμβούργου, η οποία θα αποτελούσε ένα «καλά κρυμμένο μυστικό», σημειώνει το ρεπορτάζ, εάν δεν ξεσπούσαν οι φήμες για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις διαψεύσεις των σχετικών φημών από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Αργά τη νύχτα, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Juncker, επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος προσκάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών στο Λουξεμβούργο».

«Στη συνάντηση συζητήθηκε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα…Ο Juncker δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε σχεδιάζεται έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επιπλέον αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης…Το ελληνικό κράτος δε μπορεί στην παρούσα φάση να αντέξει τα χρέη του. Η Ελλάδα θέλει να “μαλακώσουν“ οι όροι των δανείων, δηλαδή να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και να μειωθούν τα επιτόκια. Εάν το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη μυστική συνάντηση, είναι άγνωστο», σημειώνει το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι οι φημολογίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκάλεσαν καθοδική πορεία της τιμής του ευρώ.

Σε δηλώσεις του επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του FDP και Πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την οικονομική και δημοσιονομική κρίση, Wolf Klinz, τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το ταχύτερο δυνατό. Όσο περισσότερο το βήμα αυτό καθυστερεί, τόσο επαχθέστερα θα είναι τα βάρη, δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στο Deutschlanfunk.

Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, μία ταχεία αναδιάρθρωση, κατά την οποία οι πιστωτές θα παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, θα προσέφερε στην Αθήνα καλύτερες ευκαιρίες για επιτυχή αναδιάρθρωση. Το βήμα αυτό ο κ. Klinz το θεωρεί αναπόφευκτο. Απορρίπτει ταυτόχρονα την ιδέα της αποχώρησης της Αθήνας από τη Νομισματική Ένωση. Οι οικονομικές συνέπειες για τους πιστωτές και τις χώρες που χορηγούν τα δάνεια θα ήταν, όπως επισημαίνει, πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές της αναδιάρθρωσης.