Κατά 37% συρρικνώθηκαν τα κέρδη της Deutsche Telekom, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ευρώπη, το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το συνολικό καθαρό κέρδος για το σύνολο των χωρών όπου δραστηριοποιείται η γερμανική εταιρεία ανήλθε στα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 14,6 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 7,7%.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 4,48 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 8,4%.

Οπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Ρένε Ομπερμαν, η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στην υποχώρηση του όγκου των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και στην εκχώρηση μεριδίου της θυγατρικής στη Βρετανία.

Επίσης μειώθηκε σημαντικά το μερίδιο στην αμερικανική αγορά. Στις ΗΠΑ η θυγατρική του ομίλου T-Mobile απώλεσε 471.000 πελάτες, ενώ τον Μάρτιο πωλήθηκαν οι δραστηριότητες του τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην AT&T έναντι 39 δισ. δολαρίων.

«Τακτοποιήσαμε σωστά τα του οίκου μας. Το μάθημα που έχουμε να μάθουμε τώρα είναι η εξισορρόπηση του ομίλου. Οι επιδόσεις μας στο πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ομπερμαν.

Πτώση κερδών και στον ΟΤΕ
Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ σημείωσε πτώση κερδών κατά 54%. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 30,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις στα 1,22 δισ. ευρώ (πτώση 13%).

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, Μιχαήλ Τσαμάζ, τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται τόσο στην αρνητική οικονομική συγκυρία της χώρας όσο και στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης το οποίο στοίχισε 40 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μέρισμα 0,1179 ανά μετοχή.