Κάποιος είχε πει ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει ανθίσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και κυρίως το ότι δεν υπάρχει στη νοοτροπία μας είναι η έλλειψη γκαράζ στα σπίτια. Πρέπει να υπάρχει ένα μέρος όπου κάποιος μπορεί να κλείσει την πόρτα πίσω του και να ασχοληθεί με κάτι άλλο μετά τη δουλειά, το Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές. Αλλιώς είναι πολύ εύκολο οι περισσότεροι αντί να έχουν ένα χόμπι, να παίζουν μουσική ή να ασχολούνται με το αυτοκίνητο τους έστω, απλώς να πάνε για καφέ ή να παρακολουθήσουν τηλεόραση.

Στην Ελλάδα η νοοτροπία του γκαράζ είτε δεν υπάρχει είτε δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Όμως υπάρχουν άλλες λύσεις -και χώροι- από τα οποία μπορεί να μπει η επιχειρηματικότητα στη λογική μας.

Υπάρχει σίγουρα το σπίτι. Ειδικά οι νεότεροι που συγκατοικούν με τους γονείς τους μπορούν να εκμεταλλευτούν την «οικονομία κλίμακας» που υπάρχει στο τυπικό ελληνικό νοικοκυριό. Με άλλα λόγια εφόσον δεν συμβαίνει η αυτονόμηση σε ξεχωριστή κατοικία, ας υπάρξουν τα οφέλη της «συγκατοίκησης» -κερδισμένος χρόνος από δουλειές ρουτίνας που μοιράζονται.

Άλλη λύση είναι τα καφέ – μέρη τα οποία παραδόξως δεν αδειάζουν ποτέ στην Ελλάδα, ακόμα και στις 12 το μεσημέρι μιας εργάσιμης ημέρας. Ειδικά για ό,τι δεν απαιτει απόλυτη αυτοσυγκέντρωση η εναλλακτική του να βγεις κάπου έξω για να δουλέψεις, να πάρεις λίγο αέρα (και να κοινωνικοποιηθείς -γιατί όχι;) δεν είναι και τόσο άσχημη.

Κι επειδή κάτι τέτοιο έχει δοκιμαστεί και αποδίδει για πολλούς η πρακτική έχει αρχίσει να εξελίσσεται. Xώροi συν-εργασίας έχουν αρχίσει να λειτουργούν ολοένα και πιο συχνά στις μεγαλουπόλεις όπου το γραφείο ενίοτε αποτελεί πολυτέλεια. Ανάλογα και στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να βρει διάφορους χώρους οι οποίοι συγκεντρώνουν διαφορετικό κόσμο ανάλογα με το αντικείμενο. Ενδεικτικά αναφέρω, το colab, το Jelly Greece, το Booze, το Loft2work, το Bios ενώ σύντομα προστίθεται στα παραπάνω και το hackerspace. Είναι πολλές οι ομάδες που ξεκινάνε τεχνολογικά ή άλλα projects από έναν αντίστοιχο χώρο.

Στα παραπάνω κεντρικά σημεία με εύκολη πρόσβαση μπορεί κάποιος με μηδενικό ή μικρό κόστος να δουλέψει με σχετική ησυχία, με δωρεάν και καλή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με αντίστοιχους στόχους και νοοτροπία.

Αυτή είναι η μοναδική δύναμη των συγκεκριμένων χώρων: ασκούν ευχάριστη πίεση προς τη δημιουργικότητα.