Ένα νέο εμφύτευμα το οποίο εκλύει φάρμακα στον οργανισμό σε τακτά διαστήματα επί ένα ολόκληρο έτος υπόσχεται να αντικαταστήσει τις επώδυνες ενέσεις. Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί της εταιρείας Microchips με έδρα στη Μασαχουσέτη οι οποίοι ανέπτυξαν το εμφύτευμα που μοιάζει με βηματοδότη.

Ο «βηματοδότης φαρμάκου» εισάγεται κάτω από το δέρμα και διαθέτει ένα τσιπ με ενσωματωμένες μεταλλικές θήκες που περιέχουν συγκεκριμένες δόσεις φαρμάκου. Προκειμένου να κλείσουν τις θήκες χωρίς τη χρήση θερμότητας η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στις ιδιότητες του φαρμάκου, οι ερευνητές κάνουν χρήση μιας διαδικασίας όπως αυτή που ακολουθούμε όταν πιέζουμε τα κομμάτια ενός παζλ προκειμένου να το συναρμολογήσουμε.

Θήκες -παζλ

Καθεμιά από τις μεταλλικές θήκες του εμφυτεύματος είναι συνδεδεμένη με μια μπαταρία. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα σε μια θήκη, ένα μέρος της λιώνει εκλύοντας το φάρμακο που έχει αποθηκευμένο μέσα της, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες της αμερικανικής εταιρείας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει αυτή τη στιγμή μια έκδοση της συσκευής με 20 θήκες σε άτομα με οστεοπόρωση. Σήμερα η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για την αναγέννηση των οστών στους συγκεκριμένους ασθενείς είναι η χορήγηση καθημερινών ενέσεων παραθυρεοειδούς ορμόνης.

Ασφαλές το εμφύτευμα

Είναι όμως ασφαλές το νέο εμφύτευμα; Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως ναι. Όπως λένε δεν υπάρχει φόβος έκλυσης λανθασμένων δόσεων φαρμάκου. Η μπαταρία δεν παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να ανοίξουν ταυτοχρόνως όλες οι θήκες του εμφυτεύματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μπομπ Φάρα. Ο δρ Φάρα συμπληρώνει επίσης ότι το μεταλλικό κάλυμμα της κάθε θήκης είναι πολύ ανθεκτικό – χρειάζεται να ασκηθεί πίεση αντίστοιχη με εκείνη ενός αυτοκινήτου μεσαίου μεγέθους απευθείας επάνω στο τσιπ προκειμένου εκείνο να καταστραφεί.

Η Microchips έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα της νέας τεχνολογίας σε μια άλλη εταιρεία η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μικρότερη έκδοση της συσκευής που θα τοποθετείται εντός των ματιών ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτή τη στιγμή τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση κινδυνεύουν να τυφλωθούν εκτός και αν υποβάλλονται σε συχνές ενέσεις φαρμάκου μέσα στους οφθαλμούς τους.