«Ολα ξεκινούν από μια δική μου επιθυμία να καταφεύγω σ΄ αυτά τα παλιά τραγούδια, τα παλιά και πολύ γνωστά, που ξεκινούν από το το 1935, κι όχι από τα σμυρνέικα»
, λέει ο Γιάννης Μπέζος, που έναν χρόνο μετά το αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα, καταπιάνεται με τους «κλασικούς» του ρεμπέτικου: Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Δημήτρης Μπαγιαντέρας, Γιώργος Μητσάκης, Απόστολος Χατζηχρήστου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

«Πιστεύω ότι οι καιροί ευνοούν μια επιστροφή στις ρίζες μας. Είναι σαν πηγαίνεις πίσω στη μάνα σου», λέει ο ηθοποιός που έχει αποδείξει τις φωνητικές του ικανότητες τόσο στα μιούζικαλ όσο και στις μουσικές παραστάσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει, όπως στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Με αφετηρία το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου «Τα ρεμπέτικα τραγούδια» (εκδόσεις Κέδρος) ο Γιάννης Μπέζος περιλαμβάνει στη μουσική αυτή παράσταση αφηγηματικά μέρη καθώς και προβολή φωτογραφικού υλικού. «Ανάμεσά στα αποσπάσματα διαβάζουμε λόγια του Τσαρούχη, του Χατζιδάκι, του Εγγονόπουλου, του Ταχτσή», συμπληρώνει ο ο καλλιτέχνης ο οποίος θέλει να μεταφέρει και λίγο το πνεύμα από εκείνη την εποχή… Εν αντιθέσει με την περυσινή παράσταση που ήταν αφιερωμένη στον Ζαμπέτα, εφέτος στο πρόγραμμα δεν υπάρχει καθόλου δραματοποίηση ούτε πάλκο επί σκηνής. Αυξήθηκαν όμως τα τραγούδια – αισίως φθάνουν τα 36, γι΄αυτό και υπάρχει και διάλειμμα. Μαζί του η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη – υποψήφια φέτος για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Ποια είναι αυτά τα τραγούδια; «Ολα τα αγαπημένα μας….», απαντά. «Ολα αυτά τα τραγούδια που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και τώρα τα τραγουδούν και οι νέοι, ενώ καμιά φορά οι παλιοί τα φοβούνται, για να μην φαίνεται πόσο παλιοί είναι…», συμπληρώνει ο Γιάννης Μπέζος και αναφέρει: «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Πριν το χάραμα», «Χατζηκυριάκειο», «Φραγκοσυριανή», «Αχάριστη», «Παραπονιάρικο», «Δυο πόρτες έχει η ζωή».

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Μέσα απ΄τα φύλλα της καρδιάς»
Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο με τον Γιάννη Μπέζο. Μαζί του η Χριστίνα Μαξούρη
Ενορχήστρωση – διεύθυνση ορχήστρας Ανδρέας Ζαφειρόπουλος
Θέατρο Κιβωτός Εως 15 Μαΐου, ώρα 21.15

Εισιτήρια: 18 & 10 ευρώ