Η αμηχανία και η έλλειψη συνεννόησης φαίνεται ότι συνεχίζονται στις τάξεις των αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Aραβα τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ετσι, ενώ ο νέος διευθυντής της CIA δήλωσε την Τρίτη στο δίκτυο NBC ότι σίγουρα η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει
απόφαση για κάτι ανάλογο, προς το παρόν.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά ο Λέον Πανέτα σε κάποιο
στιγμιότυπο της μαγνητοσκοπημένης κατά τη διάρκεια της Τρίτης συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC.

Αργότερα όμως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για την επισήμανση του διευθυντή της CIA, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Ο νέος ηγέτης της αλ Κάιντα θα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός των ΗΠΑ»

Αυτός που θα διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα θα είναι ο νέος εχθρός Νο 1 της Αμερικής, προειδοποίησε ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα σε συνέντευξή του στο CBS.

Το Νο 2 της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι το πιθανότερο να διαδεχτεί τον Μπιν Λάντεν, αλλά αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα, αφού ο Ζαουάχρι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλειά του μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχηγού της αλ Κάιντα.

Ο Πανέτα επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν είχε οριστεί επισήμως ο νέος ηγέτης της οργάνωσης είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα μας προσφέρει ορισμένες ευκαιρίες να συνεχίσουμε τις επιθέσεις όσο τα μέλη της αλ Κάιντα συζητούν για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Μπιν Λάντεν. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν πάρει τη θέση του, θα είναι πρώτος στον κατάλογό μας», τόνισε ο αρχηγός της CIA.

Ο Πανέτα δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι πακιστανικές αρχές γνώριζαν πού κρύβεται ο Μπιν Λάντεν, αλλά χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν «πολύπλοκες και δύσκολες».