Η αναπόληση ευτυχισμένων στιγμών του παρελθόντος αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας, επισημαίνει νέα αμερικανική μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Personality and Individual Differences», η νοσταλγία όμορφων στιγμών και η επανεκτίμηση επώδυνων εμπειριών με μια πιο θετική ματιά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τα επίπεδα της ικανοποίησης που αντλούμε από τη ζωή μας.

Η ευτυχία μέσα από «ροζ» γυαλιά

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τα επίπεδα ευτυχίας 750 φοιτητών που έλαβαν μέρος στο πείραμα. Προκειμένου να συνδέσουν τα παραπάνω με τη γενικότερη ικανοποίηση που αντλούσαν οι εθελοντές από τη ζωή τους, προχώρησαν στο «Big Five»: ένα τεστ το οποίο αξιολογεί σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το πέντε πόσο εξωστρεφής, νευρωτικός, ανοιχτός, ευσυνείδητος και ευχάριστος είναι κάποιος.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να υποδείξουν σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το εννιά την ακρίβεια με την οποία περιέγραφε την προσωπικότητά τους κάθε χαρακτηριστικό, με το ένα να υποδηλώνει ότι ήταν πλήρως ανακριβές και το εννιά ότι τους ταίριαζε γάντι.

Με τη βοήθεια ενός άλλου τεστ οι ειδικοί ανέλυσαν την χρονική προοπτική της ευτυχίας τους, για να δουν κατά πόσο αυτή πηγάζει από ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος, ή όνειρα και στόχους του μέλλοντος. Ζήτησαν δηλαδή από τους εθελοντές να αξιολογήσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους και να περιγράψουν για ποια περίοδο έτρεφαν θετικά ή αντίθετα αρνητικά συναισθήματα.

Τέλος, οι ερευνητές ανέλυσαν την γενική ικανοποίηση των συμμετεχόντων από τη ζωή τους.

Η αισιοδοξία εισιτήριο για την ευτυχία

«Ανακαλύψαμε ότι τα πολύ εξωστρεφή άτομα είναι πιο χαρούμενα, γιατί τείνουν να διατηρούν μια θετική και νοσταλγική ματιά στο παρελθόν τους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν αρνητικές σκέψεις και να νιώθουν θλίψη» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας, δρ Ράιαν Χάουελ.

«Από την άλλη πλευρά, άτομα που κατατάσσονται στα υψηλά επίπεδα της κλίμακας νευρώσεων, βλέπουν το παρελθόν τους αρνητικά, με αποτέλεσμα να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι» προσθέτει.

Από πρακτικής απόψεως, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε θετικότερη στάση ζωής, αν συνειδητά προσπαθούσαμε να κοιτάζουμε το παρελθόν με «ροζ» γυαλιά.