Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στο κεντροδεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ), το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδης.

Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές της 22ας Μαΐου θα είναι μία προειδοποίηση για το κυβερνών κόμμα, ΑΚΕΛ, αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, η πολιτική του οποίου στο εθνικό θέμα, αλλά και στην οικονομία βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της έντονης κριτικής.

Το κρισιμότερο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, θέση την οποία έως σήμερα κατείχε ο κ. Μάριος Καρογιάν, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κόμμα που συνεργάζεται με το ΑΚΕΛ. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν κάμψη του ΔΗΚΟ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες συμμαχίες μετά τις εκλογές.

Για τις 56 έδρες της κυπριακής Βουλής έχουν υποβάλει υποψηφιότητες 412 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή αντιστοιχούν 7 υποψήφιοι για κάθε έδρα. Από τους 412 υποψηφίους, οι 142 προέρχονται από τη Λευκωσία, 86 από τη Λεμεσό, 77 από την Αμμόχωστο (στο ελεύθερο τμήμα της), 50 από τη Λάρνακα, 34 από την Πάφο και 23 από την επαρχία της Κερύνειας.

Με πλήρεις συνθέσεις κατέρχονται στις εκλογές μόνον τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η (σοσιαλιστική) ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.