Σημαντική αύξηση τιμών στις τιμές παραγωγού καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για την ευρωζώνη τον Μάρτιο. Οι εργοστασιακές τιμές προϊόντων (εκτός του κλάδου κατασκευών) αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,7% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε 12μηνη βάση η οποία ενισχύει τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες αυξήσεις τιμών παραγωγού τον Μάρτιο ήταν σε μηνιαία και ετήσια βάση 1,5% και 8,1% αντιστοίχως. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο συγκεκριμένο δείκτη τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφονται στη Βουλγαρία (12,1%), την Ολλανδία (10,8%) και τη Βρετανία (10,7%), ενώ οι χώρες με τις μικρότερες αυξήσεις ήταν η Μάλτα (0,9%), η Σουηδία (2,9%), η Σλοβακία (3,3%) και Κύπρος (4,4%).

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δεν αναμένεται να ληφθεί από την επικείμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των υπέρμαχων μιας πιο «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής. Οι προβλέψεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η (νέα) αύξηση των ευροεπιτοκίων από το 1,25% στο 1,5% είναι απλώς θέμα χρόνου και θα εφαρμοστεί εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου.