• Αναζήτηση
 • ΕΠΟ: Στο αρχείο η υπόθεση Μπέου-Δαλούκα

  Στο αρχείο έθεσε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Ανδρέας Φάκος την υπόθεση της κατηγορίας εκβίασης του διαιτητή κ. Γιώργου Δαλούκα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, λόγω παραγραφής του πλημμεληματικού αδικήματος, όπως ανακοίνωσε.

  Στο αρχείο έθεσε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Ανδρέας Φάκος την υπόθεση της κατηγορίας εκβίασης του διαιτητή κ. Γιώργου Δαλούκα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, λόγω παραγραφής του πλημμεληματικού αδικήματος, όπως ανακοίνωσε.

  Ο κ. Φάκος στο σκεπτικό της απόφασής του εξηγεί ότι παρέλαβε τον φάκελο της υπόθεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος παρέπεμψε το ποινικό μέρος της υπόθεσης στο ακροατήριο, ωστόσο ως προς το αθλητικό κομμάτι ο ίδιος διέγνωσε ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί επειδή σύμφωνα με το άρθρο 28 του Πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ δεν καταγγέλθηκε μέσα σε ένα μήνα από τη διάπραξή του.

  Ο κ. Φάκος επικαλείται τον Ποινικό Κώδικα της ΕΠΟ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «επειδή ο χρόνος τέλεσης της συγκεκριμένης πράξης έλαβε χώρα στις 11-9-2010, πλην όμως αυτή καταγγέλθηκε εγγράφως (με την κατάθεση Αλέξη Κούγια) για πρώτη φορά στις 09-03-2011, δηλαδή σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, αφότου συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη αποκλειστική προθεσμία του ενός μήνα από τη διάπραξη (που ήδη έληξε στις 11-10-2010) έπεται ότι επήλθε εξάλειψη του πειθαρχικού παραπτώματος δια παραγραφής, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων: 19, 22, 28 του Πειθαρχικού. Κώδικα. ΕΠΟ. Κατά συνέπεια πρέπει να τεθεί στο ΑΡΧΕΙΟ η υπό κρίση πειθαρχική υπόθεση».

  Αφού ο κ. Φάκος γνώριζε ότι παραγράφεται εντός μηνός το εν λόγω αδίκημα, είναι απορίας άξιο γιατί έξι μήνες μετά ζήτησε και παρέλαβε τον φάκελο της υπόθεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, θέτοντάς τον στο αρχείο και μάλιστα δύο εικοσιτετράωρα μετά τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας.
  Αναλυτικά η απόφαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα:

  «Α. Σύμφωνα με την §1 του περί «ΒΙΑΣ» επιγραφόμενου άρθρου 19 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ (που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της §12 άρθρου 29 του Ν. 3479/ 2006) ορίζεται ότι: «Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα, για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους».

  – Εξάλλου στον ίδιο Κώδικα η §1 του άρθρου 22 προβλέπει τη «ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΓΩΝΑ» και διακελεύει ότι: «Οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις ή παραλείψεις, έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία, τιμωρείται με ποινή».

  – Περαιτέρω το άρθρο 28 του Πειθαρχικό Κώδικα προσδιορίζει με σαφήνεια το χρόνο «ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ» και στη μεν §1 διακελεύει ότι: «Κάθε παράβαση του παρόντος Κανονισμού και κάθε πειθαρχικό παράπτωμα που προβλέπεται και διαπράχθηκε από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, που υπάγεται στις διατάξεις αυτού και δεν καταγγέλθηκε έγγραφα μέσα σε ένα μήνα από τη διάπραξή του, παραγράφεται, εκτός αν άλλη διάταξη ρυθμίζει διαφορετικά την προθεσμία της παραγραφής», στη δε §2 ορίζει ότι: «Τα αδικήματα των άρθρων 20 (πλαστογραφία), 21 (δωροδοκία – στοίχημα) 24 (ντόπινγκ) παραγράφονται μετά την παρέλευση τριών (3) ετών από την τέλεσή τους».

  Β. Με την από 08-03-2011 παραγγελία της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προς τον Αντ/λέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, διενεργήθηκε ποινική προκαταρκτική εξέταση, «προς διερεύνηση των καταγγελλομένων στην εκπομπή «Δίκη της Δευτέρας», που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY την 28-02-2011 και 07-03-2011, για τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιοποίνων πράξεων».

  – Εξάλλου στις 09-03-2011 προσήλθε αυθορμήτως στον Αντ/λέα Πρωτ. Αθηνών Αριστ. Κορέα ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και παρέδωσε «δύο CD συνοδευόμενα από κείμενο απομαγνητοφωνήσεως», δηλώνοντας ότι περιήλθαν στο γραφείο του εντός λευκού φακέλου περί το τέλος Φεβρουαρίου 2011.

  – Μετά την περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης ο αρμόδιος Εισαγγελέας, εκτιμώντας το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε (ένορκες καταθέσεις μαρτύρων, ανωμοτί εξέταση μετά υπομνήματος του Αχιλλέα Μπέου κλπ.) ενήργησε τα εξής: 1) Άσκησε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της «Απόπειρας εκβίασης, στην οποία ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος» – Άρθ. 385 §1 β’ Ποιν. Κώδ. – παρήγγειλε δε την ενέργεια προανάκρισης και προσδιόρισε ως χρόνο τέλεσης το έτος 2010 (Βλ. συνημ. Φ/Α της υπ’ αριθ. βιβλ., μηνύσεων Ω11/1/14-04-2011 δικογραφίας).

  2) Εξήγαγε αντίγραφα και σχημάτισε άλλη δικογραφία, για περαιτέρω έρευνα ως προς τα όσα σχετίζονται με τον ποδοσφαιρικό αγώνα «ΜΑΚΑΜΠΙ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» στην Ιταλία, και
  3) Απέστειλε προς τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα ίδια υπηρεσιακά αντίγραφα, τα οποία είχαμε ζητήσει με τα από 11ης και 14ης Μαρτίου έγγραφά μας, προκειμένου να αξιολογήσουμε το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης.

  Γ. Από την όλη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών της παραπάνω δικογραφίας και της ασκηθείσης ποινικής δίωξης, φέρεται ως υπαίτιος της απόπειρας εκβίασης ο Αχιλλέας Μπέος (Πρόεδρος ΔΣ της ΠΑΕ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ») και ως παθών ο διαιτητής Γεώργιος Δαλούκας (αξιωματούχος αγώνα – άρθ. 1 Πειθαρχικού Κώδικα) που διαιτήτευσε στη Θεσσαλονίκη τον ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων «ΑΡΗΣ – Παναθηναϊκός» στις 11 Σεπτεμβρίου 2010.

  – Εξ επόψεως πειθαρχικής, η πλημμεληματική εκβίαση του άρθρου 385 §1 β’ Ποιν. Κώδ. προσιδιάζει και ευρίσκει απήχηση στη νομοτυπική μορφή του περί «ΒΙΑΣ» άρθρου 19 ή του περί «ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ» άρθρου 22 του Πειθαρχικού Κώδικα. ΕΠΟ, που εκτίθενται στη μείζονα σκέψη (από στοιχ. Α’ της παρούσης).
  – Επειδή όμως ο χρόνος τέλεσης της συγκεκριμένης πράξης έλαβε χώρα στις 11-9-2010, πλην όμως αυτή καταγγέλθηκε εγγράφως (με την κατάθεση Αλέξη. Κούγια) για πρώτη φορά στις 09-03-2011, δηλ. σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, αφότου συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη αποκλειστική προθεσμία του ενός (1) μήνα από τη διάπραξη (που ήδη έληξε στις 11-10-2010) έπεται ότι επήλθε εξάλειψη του πειθαρχικού παραπτώματος δια παραγραφής, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων: 19, 22, 28 §1-2 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ, 240 – 243 Αστικού Κώδ. και 111 – 113 Ποινικού Κώδ. (Βλ. Ad hoc: 329/ 2010 Απόφαση Πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΟ και από 14-02-2011 ημετέρα διάταξη, που επισυνάπτονται στην παρούσα).

  Δ. Κατά συνέπεια πρέπει να τεθεί στο ΑΡΧΕΙΟ η υπό κρίση πειθαρχική υπόθεση».

  Ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας
  Ανδρέας Φάκος
  Επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

  Αθλητισμός
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk