Τα άτομα με στεφανιαία αρτηριοπάθεια εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου εάν διαθέτουν παράλληλα περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ερευνητές της Κλινικής Mayo, στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πέντε προηγούμενες μελέτες (συνολικά 15.923 συμμετέχοντες).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν το άτομο εμφάνιζε φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ αποτελεί το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια το ύψος σε μέτρα – ως φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα ΔΜΣ μεταξύ 20 και 25.

Κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology» ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο ήταν μεγαλύτερος κατά 75% όταν τα άτομα αυτά είχαν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σε σύγκριση με όσους ασθενείς δεν διέθεταν «σωσίβιο».

Η δρ Ταΐς Κουτίνιο από την Κλινική Mayo που συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «ο ΔΜΣ αποτελεί απλώς μια μέτρηση του βάρους ενός ανθρώπου σε σύγκριση με το ύψος του. Το πιο σημαντικό στοιχείο που μαρτυρεί τον κίνδυνο θνησιμότητας φαίνεται να είναι το πώς το λίπος κατανέμεται στο σώμα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη οι γιατροί θα πρέπει να προχωρούν σε μετρήσεις της περιφέρειας της κοιλιάς και των γοφών σε όλα τα άτομα με στεφανιαία αρτηριοπάθεια προκειμένου να δώσουν στους ασθενείς τους τις κατάλληλες συμβουλές για μείωση του κινδύνου θανάτου.