ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ τού βαθύτατα θρησκευόμενου Ρομέιν Σάτο τα πάντα είναι θέλημα Θεού: η τετραετής θητεία του (2006-10) στην ιταλική Μοντεπάσκι Σιένα, η υπογραφή της συμφωνίας με τον Παναθηναϊκό, η συνεργασία με τον κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η συνύπαρξη με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο 30χρονος κεντροαφρικανός γκαρντ εξομολογείται τα όνειρά του για το επικείμενο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.

– Χωρίς αμφιβολία ο επικείμενος ημιτελικός με τη Σιένα αποτελεί… μετωπική σύγκρουση με το παρελθόν σου. Είχες την ευκαιρία να μιλήσεις με κάποιους από τους πρώην συμπαίκτες σου και να δώσετε ραντεβού στη Βαρκελώνη;

«Ναι, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Σον Στόουνρουκ. Είναι ο πιο παλιός παίκτης της ομάδας και έχουμε περάσει πολλά μαζί. Τόσα ώστε να είμαστε πια φιλαράκια. Παρεμπιπτόντως, είναι η πρώτη φορά που θα αναμετρηθώ με τον Στόουνρουκ, τον Ζήση, τον κόουτς Πιανιτζάνι, τον βοηθό του Λούκα Μπάνκι, με τους οποίους έχω άριστες σχέσεις. Στο επαγγελματικό μπάσκετ όμως και ειδικά σε ένα φάιναλ φορ δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Το τρόπαιο αστράφτει για όλους το ίδιο».

– Διατηρείς εξαιρετική σχέση και με τον Νίκο Ζήση. Αλήθεια, χαίρεσαι γι΄ αυτόν,που κατάφερε να πάρει την ομάδα στις πλάτες του μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Μπο Μακ Κάλεμπ στο τέλος της κανονικής περιόδου;

«Ο Ζήσης είναι πολύ καλός παίκτης και φοβερό παιδί. Εχει αγωνιστεί σε μεγάλες ομάδες και ξέρει πώς είναι ο ανταγωνισμός στο κορυφαίο επίπεδο. Χαίρομαι πολύ γι΄ αυτόν, είναι καλός φίλος».

– Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο «Βήμα της Κυριακής» είχε δηλώσει ότι σε αρκετές περυσινές προπονήσεις της Σιένα σε έβλεπε να μην πίνεις σταγόνα νερού. Είναι αλήθεια;

(γελάει) «Ναι, είναι αλήθεια. Το κάνω μερικές φορές. Τα δίνω όλα στην προπόνηση και αφήνω την ξεκούραση για το τέλος. Εχει συμβεί και σε αγώνες, να έχω παίξει 36-38 λεπτά και να μην έχω πιει γουλιά. Είναι μάλλον το στυλ μου, τι να πω;»

– Αναφερόμενος στη σειρά των πλέι οφ Σιένα- Παναθηναϊκός την περίοδο 2008-09, ο Στόουνρουκ μας είπε ότι μπροστά τους υπάρχει μια καλή ευκαιρία εκδίκησης για εκείνο τον οδυνηρό αποκλεισμό…

«Τότε ήμουν κομμάτι της Σιένα και θυμάμαι πόσο πολύ μας είχε στενοχωρήσει ο αποκλεισμός από το φάιναλ φορ του Βερολίνου. Τώρα όμως ανήκω στο δυναμικό του Παναθηναϊκού και ανυπομονώ να έλθουν οι αγώνες στη Βαρκελώνη. Εύχομαι λοιπόν να συμβεί το ίδιο, όπως το 2009, μόνο που αυτή τη φορά θα είμαι στο πλευρό των νικητών».

– Εκτιμάς ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να πιάσει το μάξιμουμ της απόδοσής του,όπως συνέβη στη σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα,για να προκριθεί στον τελικό;

«Είναι ένα ματς, η Σιένα δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτε. Θα είναι πολύ σκληρή αντίπαλος, οπότε και εμείς πρέπει να αντιτάξουμε δύναμη, ενέργεια, πάθος, αποφασιστικότητα. Μερικές φορές αυτά είναι πιο σημαντικά και από την τακτική».

– Το καλοκαίρι του 2009 είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι από τότε ονειρευόσουν να παίξεις στον Παναθηναϊκό, μολονότι δεσμευόσουν με συμβόλαιο από τη Σιένα. Ο λόγος της επιθυμίας σου ήταν αυτός ακριβώς; Να έχεις κάποτε την ευκαιρία να διεκδικήσεις το τρόπαιο της Ευρωλίγκας;

«Ναι, αυτός ήταν ο λόγος! Τώρα πια δεν μπορώ να το κρύψω. Είναι πολύ σοβαρός λόγος το να θέλεις να κατακτήσεις την Ευρωλίγκα. Είμαι χαρούμενος που ο κόουτς και η διοίκηση του συλλόγου με έκαναν κομμάτι του Παναθηναϊκού. Είναι τιμή μου. Ελάχιστοι παίκτες έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε μια τέτοια ομάδα. Αν πάρουμε και το τρόπαιο στη Βαρκελώνη, ένα μεγάλο όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα».

– Αισθάνεσαι πιο ώριμος σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία σου σε φάιναλ φορ, το 2008; Είχες μάλισταεξαιρετική απόδοση,αλλά η Σιένα ηττήθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό.

«Είναι λογικό να αισθάνομαι πιο ώριμος και καλύτερος παίκτης έπειτα από τρία χρόνια. Εχω περισσότερες εμπειρίες, έχω παίξει σε σπουδαίους αγώνες και απολαμβάνω την ευκαιρία τού να βρίσκομαι σε μια μεγάλη ομάδα με έναν μεγάλο προπονητή».

– Υπάρχει μια φράσηπου λέει ότι «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Πόσο σας ενισχύει ψυχολογικά το γεγονός ότι νικώντας στη Βαρκελώνη αποκλείσατε το φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας Μπαρτσελόνα;

«Δεν θα έλεγα ότι μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά η επικείμενη επιστροφή στη Βαρκελώνη. Η πρόκριση όμως βοήθησε ψυχολογικά, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι θα αποκλείσουμε την Μπαρτσελόνα. Ουδείς εκτός από εμάς τους ίδιους και τους προπονητές. Πιστέψαμε ότι όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να το θέλεις πολύ».

– Αγωνίζεσαι μόλις έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό.Πώς είναι, αλήθεια, να συνεργάζεσαι με τον ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

(αποκτά ένα τεράστιο χαμόγελο) «Ο κόουτς έχει κατακτήσει επτά φορές τον τίτλο. Επτά φορές! Το λες και δεν μπορείς να το πιστέψεις! Είναι μοναδικός και ειλικρινά είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι μαζί του. Αυτή τη στιγμή δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, αλλά ο κόουτς Ομπράντοβιτς είναι ιδιοφυΐα στον τομέα του. Εγώ ακόμη βρίσκομαι στην αρχή. Ποιος ξέρει; Μπορεί να είναι θέλημα Θεού να κατακτήσουμε και μαζί το τρόπαιο».

– Η αφοσίωση στην άμυνα διακρίνει το παιχνίδι σου.Τι έχεις να πεις για τη συνύπαρξη στα ίδια αποδυτήρια με τον κορυφαίο αμυντικό της Ευρωλίγκας Δημήτρη Διαμαντίδη;

«Ο,τι και να πω είναι λίγο. Ο Διαμαντίδης είναι φαινόμενο και είναι τι μή μου που αγωνίζομαι μαζί του και μαθαίνω από αυτόν πώς πρέπει να παίζεται η άμυνα. Εχει ένα χάρισμα που δεν έχω ξαναδεί στην καριέρα μου. Είναι ο εξυπνότερος συμπαίκτης που είχα ποτέ. Και ο Στόουνρουκ είναι πολύ οξυδερκής παίκτης, αλλά ο Μήτσος είναι άλλο πράγμα. Ξέρει τι θα γίνει στην επόμενη φάση, μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του. Παίζει άμυνα, σκοράρει στην επίθεση, δημιουργεί για την ομάδα, για τον εαυτό του, για όλους. Κάθε βήμα που κάνει στο παρκέ έχει σημασία. Δεν είναι μόνο ο παίκτης-“κλειδί”, είναι τα πάντα στον Παναθηναϊκό».

– Μην το παρεξηγήσεις, αλλά έχεις ένα στοιχείοτο οποίο διακρίνει και τον Παναθηναϊκό. Στους αγώνες που κρίνουν κάποιον στόχο εμφανίζεσαι πολύ καλύτερος σε σχέση με άλλα παιχνίδια.

«Δεν ξεχωρίζω τα παιχνίδια. Σε όλα προετοιμάζομαι για να δώσω μάχη. Δεν με ενδιαφέρουν οι αριθμοί μου και το έχω αποδείξει, παρά μόνο να κερδίσει η ομάδα μου. Απλά σε αγώνες όπως ο επικείμενος ημιτελικός του φάιναλ φορ θα χρειαστεί να ανεβάσουν όλοι το επίπεδο της απόδοσής τους. Σε αυτά τα ματς δεν υπάρχει αύριο. Δεν είναι όπως τα πλέι οφ, όπου υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες».

– Η σχέση σου με τον Θεό είναι παροιμιώδης. Θα ακολουθήσεις ειδική προετοιμασία πριν από τον ημιτελικό στη Βαρκελώνη;

«Οχι. Πάντοτε πριν από τους αγώνες προσεύχομαι και μελετώ τη Βίβλο. Η σχέση μου με τον Θεό δεν είναι περιστασιακή. Τον επικαλούμαι καθημερινά, δεν θα το κάνω μόνο πριν από τον ημιτελικό με τη Σιένα».

– Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εδάφιο της Βίβλου που να έχει χαραχτεί στη μνήμη σου, που να σε καθοδηγεί στη ζωή σου;

«Πάρα πολλά. Ο Θεός μού έχει δώσει την ευκαιρία να παίξω μπάσκετ, αλλά η μεγαλύτερη ευεργεσία είναι ότι μου επιτρέπει να ζω την κάθε ημέρα, να είμαι ευτυχισμένος και υγιής με την οικογένειά μου, σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τρομερές δυσκολίες, πείνα, πολέμους, επιδημίες, πυρηνικές καταστροφές. Γι΄ αυτό, δοξάζω τον Θεό καθημερινά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ