Έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια η ΑΕΚ έφτασε ξανά στην κατάκτηση ενός τίτλου. Με σκόρερ τους Λυμπερόπουλο (28’), Μπάχα (77’) και Καφέ (85’) κέρδισε 3-0 τον Ατρόμητο και πανηγύρισε το 14ο κύπελλο της ιστορίας της!

Πάντως, η γιορτή της Ενωσης στο ΟΑΚΑ χάλασε από τα επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου και στις εξέδρες. Ακολούθησε το απόλυτο χάος, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη νίκη της ΑΕΚ και την κατάκτηση του τροπαίου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο διατητής Τάσος Κάκος έχει σφυρίξει τη λήξη του αγώνα, καθώς εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μόλις στο 2ο από τα 9 λεπτά των καθυστερήσεων.

Ακολούθησε ένταση και αντεκλήσεις με ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου, γεγονότα που ρεζιλεύουν τον θεσμό.

Ο αγώνας…

Το ματς δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, καθώς η σκοπιμότητα κυριάρχησε, με την πρώτη «πραγματική» τελική προσπάθεια να λαμβάνει χώρα 27΄, σε ένα σουτ του Λυμπερόπουλου που έφυγε αρκετά άουτ. Ωστόσο, το σκορ άνοιξε ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Καλαματιανός επιθετικός αυτήν τη φορά σημάδεψε σωστά, έπειτα από ασίστ και πολύ όμορφη ενέργεια του Σκόκο. Πάντως, η φάση είναι αρκετά αμφισβητούμενη, καθώς ο παίκτης της Ενωσης φάνηκε να είναι οφ σάιντ.

Το άσχημο νέο για τον Μανόλο Χιμένεθ και τον Δικέφαλο, όμως, ήρθε από την πλευρά του Αργεντινού. Στη φάση όπου δημιούργησε το τέρμα, ένιωσε τράβηγμα, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί πέντε λεπτά αργότερα (33’). Ο Ναμπίλ Μπαχά πέρασε στη θέση του, με την ΑΕΚ να χάνει σίγουρα σε ποιότητα και εμπνεύσεις.

Ωστόσο, στο 37΄ η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία και για δεύτερο γκολ, με την άμυνα του Ατρομήτου να «κοιμάται» σε εκτέλεση φάουλ του Μάκου, που πέρασε την μπάλα στον εντελώς αμαρκάριστο Μπάχα, αλλά ο Ιτάντζ απέκρουσε. Το ματς στο πρώτο μέρος κύλησε στον ίδιο -χαμηλό πάντα- ρυθμό, με το 1-0 του ηλεκτρονικού πίνακα να δείχνει το αποτέλεσμα των 22 ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο.

Στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες αποφάσισαν να αποζημίωσαν τους περίπου 50.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, με ένα… εκρηκτικό ξεκίνημα στα πρώτα λεπτά του. Ειδικά, η ομάδα του Περιστερίου φάνηκε «μεταμορφωμένη», δημιουργώντας μάλιστα των πρώτη φάση της επανάληψης. Στο 47΄, έπειτα από σέντρα του Καμαρά και κεφαλιά του Αναστασάκου η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ στο 53΄ ο Μπαζίνσκι έχασε σπουδαία ευκαιρία με κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή, την μπάλα να αναπηδά και να φεύγει πάνω από το δοκάρι του Σάχα.

Ομως, η μεγαλύτερη ευκαιρία ήρθε από πλευράς Ενωση στο 57΄ με εκτέλεση Λαγού και κεφαλιά του Δέλλα, με τον Ιτάντζ να πραγματοποιεί απίστευτη απόκρουση και με τη βοήθεια του δοκαριού να κρατάει τον Ατρόμητο στη διεκδίκηση του τροπαίου. Στη συνέχεια της φάσης ο Μπαχά γύρισε τη μπάλα στον «Κολοσσό», που σημάδεψε την εξωτερική πλευρά των δικτύων. Δύο λεπτά αργότερα ο Μανωλάς με σωτήρια προβολή κόντραρε το σουτ του Τάτου μέσα από την περιοχή.

Γύρω στο 70’ άρχισαν και οι πρώτες κινήσεις από τον πάγκο, με τον προπονητή του Ατρομήτου να ανακατεύει πρώτος την… τράπουλα, ρίχνοντας στο ματς τον Μπρίτο. Στον αντίποδα, ο Ισπανός τεχνικός έβγαλε εκτός του Μπλάνκο για να ρίξει μέσα τον Καφέ. Η τελευταία κίνηση είχε αποτέλεσμα, καθώς ο Δικέφαλος ισορρόπησε το παιχνίδι στο κέντρο και περιόρισε την πίεση του Ατρόμητο.

Μάλιστα, ο έμπειρος μέσος συνετέλεσε καθοριστικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου για την ομάδα του, όταν στο 78’ η άμυνα των Περιστεριωτών αδράνησε και πάλι, ο Καφές προσπάθησε να στείλει τη μπάλα προς το τέρμα του Ιτάνζ, η κόντρα έστειλε τη μπάλα στον Μπάχα, που εντελώς αμαρκάριστος από το σημείο του πέναλτι έγραψε πανεύκολα το 2-0.

Το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο άνθρωπος που βοήθησε την Ενωση να φτάσει ξανά σε κατάκτηση τροπαίου, όταν στο 85΄ με πλασέ, μετά από ασίστ του Λαγού, διαμόρφωσε το τελικό (όπως έμελλε να είναι) 3-0. Εκεί ήταν που άρχισε να φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μπάχαλο, με τους «κιτρινόμαυρους» οπαδούς να αδημονούν να «γευτούν» την επιτυχία της αγαπημένης τους ομάδας.

Το φινάλε του τελικού σημαδεύτηκε από άσχημες εικόνες, καθώς μερίδα οπαδών της ΑΕΚ, που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν, συμπλέχθηκαν με ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου. Η παρέμβαση των ΜΑΤ έκανε ακόμη πιο τεταμένη την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα ο Τάσος Κάκος να σφυρίζει τη λήξη του ματς, επτά λεπτά πριν τη λήξη των καθυστερήσεων. Θυμίζουμε ότι, ο Κερκυραίος ρέφερι είχε δείξει οκτώ λεπτά καθυστερήσεων.

Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

Κίτρινες: Σκόνδρας, Νεμπεγλέρας – Μάκος, Ντιόπ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ιτάντζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα (82΄ Σαρμιέντο), Σκόνδρας, Τάτος, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66΄Μπρίτο), Καμαρά (90΄ Σαμπού), Αναστασάκος.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιιμένεθ): Σάχα, Γεωργέας, Δέλλας, Μανωλάς, Καράμπελας, Μάκος, Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (33΄λ.τρ. Μπάχα), Λυμπερόπουλος, Μπλάνκο (70΄ Καφές).