Κολυμβητική λίμνη!

Μια εναλλακτική πρόταση για την κατασκευή μιας οικολογικής πισίνας κάνουν οι Αυστριακοί: ο λόγος για την εταιρεία Βiotop Landschaftsgestaltung GmbΗ, η οποία παντρεύει επιτυχώς τη φύση με τον προηγμένο σχεδιασμό, δημιουργώντας κολυμβητικές λίμνες όπου το νερό διατηρείται καθαρό αποκλειστικά μέσω φυσικών διεργασιών.

Η κολυμβητική λίμνη αποτελείται από τη ζώνη κολύμβησης και τη ζώνη αναζωογόνησης. Οι δύο αυτές περιοχές χωρίζονται μεταξύ τους από ένα μικρό φράγμα στον πυθμένα, το οποίο μπορεί να είναι τσιμεντένιο ή να έχει διαμορφωθεί κατά την εκσκαφή. Στη ζώνη αναζωογόνησης υπάρχουν φυτεμένα διάφορα φυτά που, σε ρόλο φίλτρου, φροντίζουν για την αποσύνθεση οργανικού υλικού και μικροοργανισμών. Επιπλέον, μέσω της «ζωντανής» ζώνης επιτυγχάνεται η θέρμανση του νερού ακόμη και σε βαθύτερα σημεία όπου δεν φτάνει ο ήλιος, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας, μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη περισσότερες από 20.000 κολυμβητικές λίμνες. Από τον Ιανουάριο του 2008 και κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης των μελών της, η εταιρεία Βiotopos είναι επίσημος αντιπρόσωπος της αυστριακής εταιρείας στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες: www.biotopos.eu.

Δακτυλίδι ελέγχου για το κινητό!

Ερευνητές του φινλανδικού κολοσσού Νokia δημιούργησαν ένα μαγνητικό δακτυλίδι ικανό να ελέγχει το κινητό εξ αποστάσεως! Το Νenya μπορεί να μοιάζει με πραγματικό κόσμημα, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν ισχυρό μαγνήτη.

Λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα βραχιόλι που φορά ο χρήστης στον καρπό και συνδέεται με το smartphone μέσω bluetooth.

Ετσι, γυρίζοντας το δακτυλίδι του γύρω από το δάκτυλό του, ο χρήστης αλλάζει το μαγνητικό πεδίο μεταξύ των δύο συσκευών.

Οι εντολές στις οποίες θα μπορούσε να αντιστοιχεί η κάθε «θέση» μπορούν να καθοριστούν και να αποθηκευτούν από τον ίδιο τον χρήστη: με τον τρόπο αυτόν, γυρίζοντας ελαφρώς το δακτυλίδι δεξιά μπορεί
π.χ. να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική ή να ψάξει μεταξύ των αρχείων που εμφανίζονται στην οθόνη κ.λπ.

Σύμφωνα με τους επινοητές του έξυπνου δακτυλιδιού, στις εντολές θα μπορούσε ακόμη να προστεθεί η αναμονή κλήσης ή η ενημέρωση γεωγραφικής θέσης του χρήστη σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Τwitter. Σε δύο δοκιμές που πραγματοποίησαν επιτυχώς διαπιστώθηκε ότι στο «μαγικό» μενού του δακτυλιδιού μπορούν να αποθηκευθούν συνολικά οκτώ εντολές.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους ώστε να τελειοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Να βελτιώσουν δηλαδή αισθητικά το βραχιόλι και να μετριάσουν την ισχύ του μαγνητικού δακτυλιδιού, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει ευαίσθητες μικροσυσκευές ή ακόμα να απομαγνητίσει πιστωτικές κάρτες.

Ηχεία για… ακουστικά

Εχετε βρεθεί ποτέ σε θέση να θέλετε να μοιραστείτε το τραγούδι που ακούτε με ακουστικά, με τον διπλανό σας;

Δύο σχεδιαστές από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας προσπάθησαν να λύσουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα: έφτιαξαν λοιπόν τα Τrembo Τrunks, που εφαρμόζουν απευθείας πάνω στα ακουστικά της Αpple μετατρέποντάς τα σε… ηχεία!

Τα λαστιχένια ηχεία είναι ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά, ενώ για τη λειτουργία τους δεν απαιτούν μπαταρίες ή ηλεκτρικό ρεύμα. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός τους, είναι να τα «κουμπώσει» επάνω στην κεφαλή των ακουστικών του και τα γαλάζια ηχεία εκτοξεύουν τον ήχο τους στα 80 ντεσιμπέλ.

Ακόμη, τα ευρηματικά ηχεία είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά σε σκόνη, κραδασμούς και υψηλές θερμοκρασίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατεθεί στην αγορά, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες στο www.kickstarter.com.

«Δροσερά» φωτοβολταϊκά

Συγκεντρωτικούς συλλέκτες (CΡV) που θα «δροσίζονται» με τη βοήθεια νερού, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποδοτικοί, ανέπτυξαν ελβετοί ειδικοί στο Ερευνητικό Εργαστήριο της ΙΒΜ στη Ζυρίχη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συγκεκριμένες φωτοβολταϊκές επιφάνειες αναπτύσσουν θερμοκρασίες που αγγίζουν έως και τους 120 βαθμούς Κελσίου. Η υπερθέρμανση αυτή στοιχίζει στους συλλέκτες σε αποδοτικότητα.

Οπως υποστηρίζει ο Μπρούνο Μίτσελ, επικεφαλής του εγχειρήματος, ένα ειδικό σύστημα «κλιματισμού» θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Για τον λόγο αυτόν οι ειδικοί έφτιαξαν ένα σύστημα μικρο-καναλιών στην επιφάνεια των συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών το οποίο λειτουργεί με τη ροή θαλασσινού νερού. Το καινοτόμο σύστημα όχι μόνο «δροσίζει» τους συλλέκτες, αλλά όπως τονίζουν οι επιστήμονες είναι σε θέση να παράγει καθαρό, αφαλατωμένο νερό.

Ο Μίτσελ παρουσίασε τα εντυπωσιακά ευρήματα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Συγκεντρωτικών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ. Οπως αποκάλυψε μάλιστα στο επιστημονικό περιοδικό «Νew Scientist», στην παρούσα φάση η ΙΒΜ βρίσκεται σε συνεργασία με ομάδα ειδικών από το αιγυπτιακό Κέντρο Ερευνας για τη Νανοτεχνολογία στο Κάιρο για τη δοκιμή του συστήματος σε ένα πρότυπο μίνι φωτοβολταϊκό πάρκο 10 τετρ. μέτρων.

eveniou@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ