Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιστρέφουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες φτωχότεροι κατά μερικά εκατοντάδες ευρώ, ικανοποιώντας μερικά από τα παραπάνω αιτήματα των ψηφοφόρων τους, και περισσότερο προβληματισμένοι απ΄ ό,τι έφυγαν, αφού η κυριότερη επισήμανση των πολιτών που συνάντησαν, αυτή που τους ακολουθούσε σε κάθε τους βήμα στην περιφέρεια, ήταν: «Αν δεν τα βγάζετε πέρα, καλύτερα να σηκωθείτε να φύγετε». Να πάνε όμως πού; Οι περισσότεροι επιστρέφοντας στην Αθήνα ένιωσαν φτωχότεροι και για έναν ακόμη λόγο. Ορισμένοι από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους τους δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία και δεν κάνετε τίποτα,δεν πρόκειται να σας ψηφίσουμε ξανά». Ενας μάλιστα βουλευτής του ΠαΣοΚ, ο κ. Οδ.Κωνσταντινόπουλος , προτού αναχωρήσει για την εκλογική του περιφέρεια, την Αρκαδία, επισκέφθηκε τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Β. Εξαρχο και του ζήτησε κατά πληροφορίες να προκηρύξει ο Πρωθυπουργός εκλογές, δίνοντας και εγγράφως το σκεπτικό της πρότασής του.

Τους κέρασαν πικρό καφέ

Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητά τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που πήγαν στις εκλογικές τους περιφέρειες για το Πάσχα περίμεναν ότι θα γίνουν αποδέκτες αποδοκιμασιών, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές με την αστυνομική τους συνοδεία, αποφεύγοντας να κυκλοφορήσουν στους κεντρικούς δρόμους. Οσοι το «τόλμησαν» τους περίμεναν κάποιες εκπλήξεις. Τους ζήτησαν οι πολιτικοί τους φίλοι να περάσουν από καταστήματα που έβαλαν λουκέτο, τους προσκάλεσαν στα καφενεία για να τους πουν ότι «δεν τα βγάζουμε πέρα», τους ρωτούσαν επίμονα εάν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ζητούσαν να μάθουν πόση ζημιά θα τους κάνει μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, εάν κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους, εάν η χώρα τελικά θα αποφύγει ή όχι τη χρεοκοπία, εάν υπάρχει τέλος πάντων ελπίδα για να βγει η χώρα από την κρίση.

Την αγωνία και την οργή των πολιτών γνώρισε από πρώτο χέρι ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Δ.Δριβελέγκας: «Η αγωνία για το αν θα τα καταφέρουμε και εάν θα γλιτώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπίαήταν εμφανής στα πρόσωπα των πολιτών,όποιον και να συναντούσαμε.Ορισμένοι τα είχαν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί,άλλοι,οι πιο πολλοί,τα είχαν με τον κ.Καραμανλή που του έλεγαν να πάρει μέτρα και αυτός απαντούσε “άσ΄ τα για αργότερα” και όλοι μαζί διαμαρτύρονταν γιατί κόπηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί και γιατί δεν μπήκε κανείς στη φυλακή» λέει. Τον κ. Δριβελέγκα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, πλησίασαν ψηφοφόροι του και του ζήτησαν δανεικά, όχι κάποιο μικρό ποσό αλλά από 200 ευρώ ως και 10.000: «Μου έδιναν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να τους πληρώσω,ένας άλλος μου ζήτησε να του αγοράσω γυαλιά πρεσβυωπίας γιατί δεν είχε χρήματα να τα αγοράσει ο ίδιος,άλλος για να μεσολαβήσω ώστε να πάρει δάνειο από την τράπεζα ή να μεσολαβήσω όπου μπορώ για να βρει το παιδί του δουλειά».

Αυτή την αγωνία εάν η κυβέρνηση τελικά θα τα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση την ένιωσε και η κυρία Σούλα Μερεντίτη στα Τρίκαλα, η οποία άκουσε τα παράπονα πολιτών για τις περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς και στις συντάξεις.

Γκρίνιες στη λαϊκή αγορά

Η υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βρέθηκε στην Κεφαλλονιά και ίσως να ήταν και η μόνη υφυπουργός που πήγε σε λαϊκή αγορά: «Πήγα να αγοράσω κάτι και η κυρία που ήταν στον πάγκο μου έλεγε ότι τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα» είπε, ενώ αναφέρθηκε και αυτή στην αγωνία που διακατείχε όσους συνάντησε εάν θα πάνε οι θυσίες τους χαμένες και εάν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση. Συνάντησε και γιατρούς οι οποίοι της εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Αντιθέτως η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δεν συνάντησε στην εκλογική της περιφέρεια ούτε γκρίνια ούτε αποδοκιμασίες: «Ισως αυτό οφειλόταν στο άγιο κλίμα των ημερών.Ισως μας φύλαξαν την γκρίνια και την αποδοκιμασία για μετά τις γιορτές,όταν θα ξαναπάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες» έλεγε.

Ο κ. Μ. Κατρίνης συνάντησε διαμαρτυρίες κυρίως από το «βαθύ ΠαΣοΚ», όπως είπε. Ορισμένα στελέχη τού παλαιού ΠαΣοΚ αμφέβαλλαν εάν η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως έλεγε, «θα τα έβγαζε πέρα», ενώ άκουσε και την γκρίνια των πολιτών για την ανεργία και για τα μαγαζιά που χρεοκόπησαν. Η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Ροδούλα Ζήση είπε ότι βρέθηκε απέναντι σε έναν κόσμο «που φοβόταν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης» ότι «θα χάσει τα λεφτά του», ότι «δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική οικονομία», ότι «βλέπει τις θυσίες του ο κόσμος να πηγαίνουν χαμένες χωρίς να υπάρχει διέξοδος». Περισσότερη ήταν όμως η γκρίνια που άκουσε από τους κομματικούς συνδικαλιστές, επειδή όπως είπε «έχουν μαραζώσει μια και τους “κόπηκε” η εξουσία και η παρέμβαση». Ο κ. Κ.Καρτάλης ένιωσε στον Βόλο την αγωνία σχεδόν όλων, όπως σημείωσε, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εάν θα μειωθούν συνεπεία αυτής και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ πολλά παράπονα άκουσε για τα λουκέτα στα μαγαζιά και για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς.

«Θα πάει κανείς επιτέλους φυλακή;»

Αυτό το Πάσχα ήταν δύσκολο για τους πολιτικούς, κυρίως του ΠαΣοΚ:«Η χώρα βουλιάζει και εσείς δεν κάνετε τίποτα»είπαν στην κυρία Χρύσα Αράπογλουπολλοί από τους πολίτες που συνάντησε.Της ζήτησαν να μεταφέρει στην κυβέρνηση- και κυρίως στον υπουργό Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου- το αίτημα οποιοδήποτε μέτρο κι αν λάβει να το τεκμηριώσει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει στον κόσμο το αίσθημα της δικαιοσύνης, ότι πληρώνουν δηλαδή και αυτοί που έχουν και όχι μόνον οι μισθοσυντήρητοι.

Της είπαν ακόμα ότι δεν μπορεί με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση να κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (της εταιρείας ύδρευσης της συμπρωτεύουσας), τη στιγμή που μένουν ατιμώρητοι όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης.Τι τους απάντησε;«Θα το σκεφθώ εάν θα ψηφίσω την ιδιωτικοποίηση τη στιγμή που μένουν ατιμώρητοι για το σκάνδαλο στον δήμο».

Αυτό το αίσθημα για την απονομή δικαιοσύνης, που θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολίτες να νιώσουν ότι δεν θίγεται, συνάντησε και η συνάδελφός της κυρίαΕύα Καϊλή, όπως η ίδια λέει:«Θα πάει κανείς επιτέλους φυλακή για όλα όσα μας έκαναν; Για τα ψέματα που μας είπαν; Για τα λεφτά που έφαγαν; Γιατί βλέπουμε αυτούς που τα έφαγαν να εξακολουθούν να είναι έξω και να κυκλοφορούν ανάμεσά μας;»ρωτούσαν επίμονα τη νεαρή βουλευτή του ΠαΣοΚ, η οποία ας σημειωθεί ότι συνηθίζει να πηγαίνει σε νεανικά στέκια της συμπρωτεύουσας.

Ούτε η κυρία Καϊλή γλίτωσε το αναγκαστικό πέρασμα από τα καταστήματα που «βάρεσαν κανόνι» και σε μια βόλτα που της έκαναν στην οδό Τσιμισκή, στα καταστήματα που και η ίδια ψώνιζε (και ψωνίζει), της απέδειξαν πόσο άδεια ήταν τις ημέρες του Πάσχα, πόσο μικρό τζίρο έκαναν και πόσο λιγότεροι είναι πλέον οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ