Εισηγήσεις για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

Τις αγοραίες αξίες θα προσεγγίσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη απόκλιση τιμών.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν οι αυξήσεις να μην γίνουν εφάπαξ, αλλά σε τρεις δόσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι η ασθμαίνουσα κτηματαγορά δεν θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλες αναπροσαρμογές. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως θα ακολουθηθεί η βασική αρχή για προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων.

Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να παραμείνουν «παγωμένες» σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να μειωθούν, όπως επίμονα ζητούν φορείς της αγοράς.

Ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να γίνει με την νέα ψηφιακή υπηρεσία αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.

Στόχος της νέας ψηφιακής υπηρεσίας είναι να καταστεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων φιλικός προς το χρήστη, είτε αυτός είναι φορολογούμενος, είτε είναι φορέας εμπλεκόμενος στη διαδικασία υπολογισμού του κόστους γης.

Καινοτομία του ψηφιακού συστήματος είναι η υποβοήθηση της δημιουργίας και επεξεργασίας «προτεινόμενης τιμής ζώνης» με ανάπτυξη πληροφοριακής υποδομής με αγοραίες τιμές ακινήτων από φορείς (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδας), ιδιώτες, επιτροπές τοπικών Εφοριών και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.α

Οι τιμές αυτές, για τις οποίες θα χρησιμοποιούνται συντελεστές βαρύτητας βάσει κριτηρίων, συλλέγονται από το Τμήμα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk