Το Πεκίνο εμμένει στην πάγια πολιτική του αρνούμενο να αναγνωρίσει την «αυτοαποκαλούμενη εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση» και κατ’ επέκταση τον νεοκλεγέντα πολιτικό διαδόχο του Δαλάι Λάμα.

Οι εξόριστοι Θιβετιανοί εξέλεξαν χθες Τετάρτη τον νέο τους πρωθυπουργό τον Λομπσάνγκ Σανγκέι. Ο 43χρονος νομικός, με σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θα αναλάβει το πολιτικό σκέλος του ρόλου που διαδραμάτιζε εδώ και δεκαετίες ο 75χρονος σήμερα Δαλάι Λάμα.

«Η αυτοαποκαλούμενη εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση είναι μια παράνομη πολιτική οργάνωση που οργάνωσε ο Δαλάι Λάμα με στόχο την ανεξαρτησία του Θιβέτ και τη διενέργεια αυτονομιστικής δράσης» ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι. Η εξόριστη κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα του κόσμου» πρόσθεσε.

Η Κίνα εισέβαλε στο Θιβέτ το 1951 και ασκεί σκληρό έλεγχο και καταστολή στην επαρχία την οποία έχει ενσωματώσει στην επικράτειά της. Η πολιτική καταστολής του Πεκίνου κλιμακώθηκε μετά από τις αντικινεζικές ταραχές του 2008.