Στο ξεκίνημα και κατά τη διάρκειας της τρέχουσας σεζόν οι Βραζιλιάνοι Μαρτσέλο Μάτος και Γκάμπριελ ντος Σάντος, ο Σουηδός Ματίας Μπιάρσμιρ, ο Νοτιοαφρικανός Μπράις Μουν και οι Ελληνες Χρήστος Μελίσσης και Ελίνι Δημούτσος θεωρήθηκαν είτε ανεπαρκείς, είτε… περισσεύματα για το υπάρχον ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΠΑΕ σε συνεργασία με την τεχνική ηγεσία να φύγουν για άλλες πολιτείες.

Δεδομένης της παρούσας δύσκολης περιόδου που διανύει το Τριφύλλι (κυρίως) σε οικονομικό επίπεδο, με την έλλειψη πόρων για σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις και τη σφιχτή πολιτική που καλείται να εφαρμόσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός γενικότερα, εκτιμάται ότι για ορισμένους εξ αυτών θα αλλάξει το status quo και θα κληθούν να ξαναφορέσουν την πράσινη φανέλα.

Από την άλλη, όσοι εκ των δανεικών αποφασιστεί ότι δεν έχουν θέση στο ρόστερ δεν πρόκειται να (ξανα)παραχωρηθούν με τη μορφή του δανεισμού, αλλά θα καταβληθούν προσπάθειες για την πώλησή τους που θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην ΠΑΕ, η οποία αφενός θα ελαφρύνει από τα συμβόλαιά τους, αφετέρου θα λάβει χρήματα από την αγοραπωλησία τους.

Επί του παρόντος, η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει με τους έξι καθώς προέχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας των πλέι οφ και η εξασφάλιση της συμμετοχής της ομάδας στα καλοκαιρινά προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλωστε, σημαντικό (αν όχι τον πρωτεύοντα) λόγο στην οποιαδήποτε απόφαση θα έχει και ο προπονητής του Τριφυλλιού κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα, εφόσον (βεβαίως) παραμένει στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

Ηδη πάντως στα πλάνα των Πρασίνων έχει καταρτιστεί το προσχέδιο πάνω στο οποίο σκοπεύουν να κινηθούν το προσεχές διάστημα. Σε πρώτη φάση λοιπόν, η περίπτωση που «καίει» περισσότερο είναι αυτή του Μάτος, που αγωνίζεται στην Μποταφόγκο. Στο Τριφύλλι επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του στην Ελλάδα καθώς στο πρόσωπό του βλέπουν τον ιδανικό αντικαταστάτη (ως προς το οικονομικό σκέλος) του 35χρονου Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος μετά το τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από τον ΠΑΟ.

Μολονότι κατά την πρώτη διερευνητική επαφή των τριών πλευρών (σύλλογοι και παίκτης) φάνηκε να υπάρχει χάσμα ως προς τα «θέλω» τους, είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα καθώς εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει και νέα διαπραγμάτευση.

Επίσης, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες πιθανολογείται ότι θα επιστρέψουν και θα παραμείνουν στην Παιανία τόσο οι δεξιοί μπακ χαφ Γκάμπριελ και Μουν, οι οποίοι αγωνίζονται στη βραζιλιάνικη Γκρέμιο και τη νοτιοαφρικανική Γκόλντεν Αροους, αντιστοίχως, όσο και ο σουηδός στόπερ της Ρόζενμποργκ Μπιάρσμιρ, καθώς δεν κοστίζουν πολλά χρήματα στους Πράσινους και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις. Αντιθέτως, δύσκολα θα συνεχίσουν την καριέρα τους στο Τριφύλλι ο Μελίσσης και ο Δημούτσος, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μείνουν και ελεύθεροι, εφόσον δεν βρεθούν υποψήφιοι αγοραστές.