Με αιχμές για «σκευωρία», «βολικούς ενόχους», «πολιτικές σκοπιμότητες» και «προκατασκευασμένες δήθεν αλήθειες», απάντησε ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος στην παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ενώ σχετικά με την στάση που τήρησε το ΠαΣοΚ απέναντί του διεμήνυσε προς τους «συντρόφους» του: «Τη δική μου συμβολή και το δικό μου ιστορικό αποτύπωμα στη δημιουργία και τη νικηφόρα πορεία του ΠαΣοΚ κανείς δεν μπορεί να διαγράψει».

Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ για την παραπομπή του ως «πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη». «Σκοπός τους είναι να στήσουν ένα ΄΄Κολοσσαίο΄΄ προκειμένου με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε η επίμαχη πρόταση παραπομπής του «δυστυχώς μοιάζει με ΄΄κατηγορητήριο΄΄ για έναν», ενώ το χαρακτήρισε «παντελώς αστήριχτο καθώς δεν βασίζεται σε κανένα, μα κανένα πραγματικό στοιχείο».

«Θα δώσω τη μάχη για την αλήθεια ενάντια στα ψέματα, τις συκοφαντίες και τη λάσπη», δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνοντας ότι «δεν φυγομαχώ» διότι, όπως είπε «έχω μαζί μου την αλήθεια απέναντι στο ψέμα». Τόνισε δε ότι «όπως δεν κρύφτηκα εγώ, έτσι και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μένα», υπογραμμίζοντας ότι έχει βρεθεί απέναντι σε μια «μεθοδευμένη επιλεκτική στοχοποίησή» του.

«Νιώθω οργή αλλά περισσότερο λύπη», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός ενώ απέδωσε «αγνωμοσύνη και θράσος» σε όσους επιχειρούν να εμφανίσουν το ΠαΣοΚ εναντίον του, όπως είπε, βάλλοντας εμμέσως κατά όσων εντός του κόμματός του τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του. «Ορισμένοι από εσάς δεν με γνωρίζετε και άνετα βάλατε την υπογραφή σας κάτω από αυτό το θλιβερό κείμενο. Για ορισμένους δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι κινούνταν πάντα στη λογική της εκκαθάρισης λογαριασμών. Για άλλα ονόματα όμως που διάβασα, απλά θλίβομαι», είπε για τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που υπέγραψαν την πρόταση.

Οι σκληρές αναφορές που δεν διάβασε από την ομιλία του

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αφαίρεσε από την ομιλία του κάποιες ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές του στο 1989 και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο γραπτό κείμενο που μοιράστηκε λίγη ώρα πριν ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέβει στο βήμα της Βουλής αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Πολλοί από την Ιστορία μαθαίνουν να αποφεύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Λυπάμαι γιατί το ΠαΣοΚ σήμερα επαναλαμβάνει τα λάθη των άλλων. Ξεχάσατε τόσο εύκολα, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα, ότι με τις ψευδομαρτυρίες του Μαμανέα και του Σηφακάκη έστειλαν το βρώμικο ’89 τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο;». Επίσης, παρέλειψε την φράση: «Επειδή εγώ γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια όσον αφορά το πρόσωπό μου, σας λέω: Χτυπήσατε λάθος πόρτα. Ψάξτε αλλού για μίζες. Όλα αυτά δεν με αφορούν, δεν με αγγίζουν».

Περιορίστηκε μόνο στην αναφορά για το 1995, όταν «κάποιοι ήθελαν να απαλλάξουν το ΠαΣοΚ από την παρουσία μου, έχοντας ως στόχο όχι να απαλλάξουν το ΠαΣοΚ από εμένα, αλλά κυρίως από τον Ανδρέα Παπανδρέου», όπως σημείωσε. Από την ομιλία του απουσίαζε και η αναφορά – μομφή κατά του ΠαΣοΚ ότι «μοιράζει αφειδώς συγχωροχάρτια, εξ ου και τα συγχαρητήρια της ΝΔ προς το ΠαΣοΚ μια και εξασφάλισε την απαλλαγή των δικών της κυβερνήσεων», όπως και η αναφορά ότι με την πρότασή της η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ «απαλλάσσει (τη ΝΔ) ενοχοποιώντας επιλεκτικά μόνο την αρχική περίοδο υλοποίησης του (εξοπλιστικού) προγράμματος επί ΠαΣοΚ». Όσον αφορά τα όσα του αποδίδονται, ο πρώην υπουργός είπε ότι τα εξοπλιστικά «αποφασίζονται από τα κατά νόμο προβλεπόμενα πολυμελή θεσμικά συλλογικά όργανα των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης».

Πάντως κύκλοι του κ. Τσοχατζόπουλου μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος δήλωσαν ότι το γραπτό κείμενο «ισχύει απολύτως».

Ολη η ομιλία Τσοχατζόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής