Το κατεστημένο των τριών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) προσπαθεί να «σπάσει» ο επίσης αμερικανικός ανεξάρτητος οίκος Weiss, με κάπως ανορθόδοξο (γι’ αυτό και αμφίβολης αποτελεσματικότητας) τρόπο πάντως.
Η καινοτομία του οίκου Weiss έγκειται στο ότι κατατάσσει την αμερικανική οικονομία στην 33η θέση αξιολόγησης μεταξύ των οικονομιών 47 κρατών που καλύπτει – 47η είναι βεβαίως η ελληνική…
Συγκεκριμένα, η Weiss κατατάσσει τις ΗΠΑ στη βαθμίδα C σε μια κλίμακα αξιολόγησης που ξεκινά από το Α και φθάνει στο Ε – πρόκειται για βαθμίδα στην οποία μόνο η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει. Μια πιο τίμια αξιολόγηση θα βοηθούσε και την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη να αναλάβουν από κοινού το κόστος και να υποβληθούν στις θυσίες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα»
«Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ και Αaa την οποία διατηρούν για το υψηλό αμερικανικό χρέος η Standard & Poor’s, η Moody’s και η Fitch, είναι άδικη για τους επενδυτές και τους αποταμιευτές, καθώς υποτιμά τα ρίσκα που αυτοί αναλαμβάνουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με C εκτός από τις ΗΠΑ ο εδρεύων στη Φλόριντα οίκος αξιολογεί το χρέος του Καναδά, του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ιαπωνίας, αλλά και της Τουρκίας, της Ουρουγουάης και της Κολομβίας! Η επιρρεπής στις χρεοκοπίες Αργεντινή αξιολογείται μόλις με C-, ενώ με C+ αξιολογείται το χρέος του Μεξικού, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, αλλά και της Γερμανίας!
Με Α οι εμπειρογνώμονες του ρηξικέλευθου οίκου αξιολογούν μόνο την Κίνα και την Ταϊλάνδη! Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη χώρα από την οποία πριν από 13 έτη είχε ξεσπάσει η διαβόητη ασιατική κρίση (με όργιο κερδοσκοπίας εις βάρος του ταϊλανδέζικου μπατ). Με Α- η Weiss αξιολογεί την Ελβετία, τη Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία. Την Ιρλανδία ο οίκος Weiss την αξιολογεί με D-, ενώ την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ισλανδία με D+.