Στην Ιαπωνία ακόμα μετρούν ζημιές. Οι επιπτώσεις της σεισμικής δόνησης και της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα παραμένουν κυριολεκτικά ανυπολόγιστες όπως μαρτυρούν τα νέα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε κατά 15,3%, ποσοστό το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία επιβράδυνση από το 1953 οπότε άρχισε η καταγραφή των στοιχείων από τις στατιστικές υπηρεσίες. Και μόνο αυτό το μέγεθος θα αρκούσε για να αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής στην Ιαπωνία δεδομένου ότι η βιομηχανία και οι εξαγωγές αποτελούν την «ατμομηχανή» της εγχώριας οικονομίας.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της ζημιάς: οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,5%.
Οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ακόμα πιο γενναίες ενισχύσεις της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα στήριξης ύψους 10 τρις γεν (83 δισ. ευρώ) μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ταυτόχρονα ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης Ναότο Καν πιέζουν το κεντρικό τραπεζίτη Μασαάκι Σιρακάουα να προχωρήσει σε πιο «ανορθόδοξες» κινήσεις όπως την απευθείας χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί από την Τράπεζα της Ιαπωνίας καθώς εγείρονται φόβοι για «εκτροχιασμό» του πληθωρισμού.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής στα 25 τρις. γεν (210 δισ. ευρώ). Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας ύψους 4 τρις. γεν.
Αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός και θα διαμορφωθεί στο -3% του ΑΕΠ.