Ένταση επικρατεί στις σχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, μετά την απόφαση του Καβαλιέρε να συμμετάσχει η Ιταλία στους βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για το βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων από ιταλικά αεροσκάφη κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη Κυριακή.

Επανήλθε στο θέμα την Τρίτη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πληγεί ο άμαχος πληθυσμός» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, όμως, έκανε σαφή την κάθετη αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι πόλεμοι δεν πρέπει να γίνονται και, σε κάθε περίπτωση, δεν ανακοινώνονται με αυτό τον τρόπο».

Επρόκειτο για ευθεία αναφορά, χωρίς διπλωματικές περιστροφές, στο ότι ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός -πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του με επίσημο ανακοινωθέν- δεν ενημέρωσε τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Η κεντροαριστερά ζητά από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να ενημερώσει το Κοινοβούλιο και πριν την δραστηριοποίηση των ιταλικών στρατιωτικών αεροσκαφών, να λάβει σχετική έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας.

Είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας της έντασης Μπόσι-Μπερλουσκόνι, να μην πραγματοποιηθεί, τελικά, το κυβερνητικό συμβούλιο που είχε προγραμματισθεί, αρχικά, για το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Γίναμε, πλέον, μια αποικία της Λιβύης» δήλωσε ο αρχηγός της Λέγκας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ιταλο-γαλλικής συνόδου, με ιδιαίτερη αναφορά στην στάση του Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μία αναγνώρισε ότι η Γαλλία φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες απ’ ότι η Ιταλία, ρίχνοντας τους τόνους στο θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων από την βόρειο Αφρική, και από την άλλη συμφώνησε στο ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την υποστήριξη των εξεγερθέντων στην Λιβύη.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αρχίζοντας από το Δημοκρατικό Κόμμα, κάνει λόγο για «τέλος της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας», ενώ ιθύνοντες του κεντρώου «τρίτου πόλου», των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερντινάντο Καζίνι, προβλέπουν ότι «δεν αποκλείεται να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση».

Πολλοί παρατηρητές, όμως, πιστεύουν ότι ο Ουμπέρτο Μπόσι, στην πραγματικότητα, επικεντρώνει τις επικρίσεις του στις εξελίξεις στην Λιβύη για να πετύχει επιπλέον «παροχές», που αφορούν την εσωτερική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές, θέλει να επισπευσθεί, πιθανότατα, η εφαρμογή της φορολογικής αποκέντρωσης και να εξασφαλίσει την στρατηγική θέση του κόμματός του: φοβάται ότι ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός θα μπορούσε να στερήσει από την Λέγκα σημαντικές θέσεις-κλειδί.

Είναι σαφές, ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα χρησιμοποιήσει όλη του την πειθώ, με παροχές και πολιτικούς ελιγμούς, για να ξεπεράσει τις νέες αυτές ενδοκυβερνητικές έριδες που προστίθενται σε έναν ήδη νεφελώδη, δικαστικό ορίζοντα.