Οι διακοπές για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τελείωσαν και μαζί τους και η περίοδος «ανακωχής» με τους πανεπιστημιακούς ενόψει της προώθησης του νέου Νόμου Πλαισίου για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Με νέο έγγραφό του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Πανάρετος επαναφέρει το θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και ζητάει «κάθαρση» σε βάθος.
Αυτή τη φορά, σειρά παίρνουν οι προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων που αποτελούν συχνά αντικείμενο καταγγελιών για «πελατειακού» τύπου προσλήψεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Τις καταγγελίες αυτές «για ειδική μεταχείριση συγγενών μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ)» επικαλείται και ο κ. Πανάρετος στο έγγραφο που διαβίβασε στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Με αυτό ζητάει μέχρι τις 20 Μαΐου στοιχεία σε βάθος διετίας, για το αν υπάρχουν συγγενείς καθηγητών που υπηρέτησαν ως συμβασιούχοι διδάσκοντες, αν είχε αναρτηθεί το βιογραφικό τους στο Ιντερνετ και ποια ακριβώς ήταν η απασχόληση τους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Πανάρετος έχει από εξαμήνου ζητήσει αντίστοιχα στοιχεία για τις εξελίξεις των τακτικών διδασκόντων τους και τις συγγένειες μεταξύ τους, αλλά δεν έχει λάβει ως σήμερα απαντήσεις. Εχει μάλιστα απειλήσει τις διοικήσεις τους ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση τους εάν δεν λάβει τα στοιχεία, αλλά και πάλι κανείς στα μεγάλα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας δεν έχει κινητοποιηθεί.
Με το νέο έγγραφο του κ. Πανάρετου ζητούνται στοιχεία σχετικά με τους συμβασιούχους εργαζόμενους τους και τη σχέση τους με καθηγητές ή εργαζόμενους σε κάθε Ίδρυμα.
Συγκεκριμένα:
– Το όνομα του κάθε απασχοληθέντος και το όνομα του μέλους ΔΕΠ η του εργαζόμενου στο Ίδρυμα με τον οποίο ο διδάσκων έχει συγγενική σχέση.
– Εάν η πρόσληψη έγινε απευθείας ή αν είχε προηγηθεί προκήρυξη. Στην περίπτωση της προκήρυξης τον αριθμό των συνυποψήφιων του επιλεγέντος
– Τα μαθήματα που δίδαξε και εάν είναι υποχρεωτικά ή επιλογής
– Το βιογραφικό του
– Εάν το βιογραφικό του έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος ή όχι.
«Διαφάνεια στην επιλογή»
«Είναι αυτονόητο ότι η συγγενική σχέση δεν αποτελεί αφ’εαυτης ένδειξη έλλειψης αξιοκρατίας» αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός Παιδείας. «Η διαφάνεια όμως στις διαδικασίες επιλογής ικανοποιεί το κοινό περί αξιοκρατίας αίσθημα αλλά προστατεύει και τους ίδιους του επιλεγέντες από αρνητικά σχόλια, όταν αυτά δεν έχουν αντικειμενική βάση» τονίζει. Και υπενθυμίζει στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, την υποχρέωσή τους να αναρτούν τα βιογραφικά των διδασκόντων τους στις ιστοσελίδες τους.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Πανάρετος τις τελευταίες ημέρες έχει αποστείλει τουλάχιστον είκοσι έγγραφα με ακυρώσεις εξελίξεων διδασκόντων, αλλά και ελέγχους νομιμότητας στα πανεπιστήμια Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ιόνιο, Δημοκρίτειο Θράκης, Μακεδονίας, Ιωαννίνων και τα ΤΕΙ Αθήνας Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας.