Επιστολή προς τους περιφερειάρχες όλη της χώρας, την οποία κοινοποιεί στους κατά τόπους εισαγγελείς, αποστέλει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας ζητώντας να υπάρξει, βάση σχετικής εγκυκλίου, πλήρης καταγραφή των παράνομων χωματερών έως τις 16 Μαΐου εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά την Δευτέρα 2 Μαΐου.

Όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου «σημασία έχει να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους δημάρχους ώστε να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές από ανεξέλεγκτες χωματερές, που υπάρχουν στις περιοχές τους. Αν ξεσπάσει φωτιά και διαπιστωθεί πως δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα πυροπροστασίας, τότε το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η κατ΄ εξαίρεση έγκριση για την διεξαγωγή διαγωνισμού που εκκρεμεί για την προμήθεια ελαστικών για πυροσβεστικά οχήματα «μεγάλης ηλικίας», καθώς τα υφιστάμενα έχουν φθαρεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου και υπάρχει κίνδυνος για τα πληρώματα σε περίπτωση που κληθούν για δασική πυρκαγιά.

Σχετικά με την μίσθωση των εναέριων μέσων που χρησιμοποιούνται για την δασοπυρόσβεση κάθε καλοκαίρι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι πέτυχε να μην υπάρξει αύξηση στο κόστος της ενοικίασης λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και να παραμείνουν οι τιμές στα περσινά επίπεδα.

Ειδικότερα κατά το 2010 είχαν ενοικιαστεί 12 εναέρια μέσα και το κόστος ήταν περίπου 19,5 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τον στόλο που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει εκτίμηση πως θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η συντήρηση και των δυο αεροπλάνων τύπου Κανανταίρ.

Σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του υπουργού κ. Χρήστου Παπουτσή, της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, του κ. Μ. Όθωνα, του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γεώργιου Ντόλιου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Θάνου Μωραϊτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον τομέα της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών και επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ιδιαίτερα μετά τη νέα διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»».

«Πρέπει να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την προστασία του πολίτη και του φυσικού πλούτου της χώρας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας», τόνισε κατά τη σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Την ερχόμενη Τετάρτη 4 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών Αττικής , Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας. Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν και σε όλες τις διευρυμένες περιφέρειες της χώρας.