Σε πεδίο τριβών μεταξύ της νέας και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής στην Αθήνα μετατρέπονται τα κυλικεία της «Τεχνόπολις» με επίκεντρο πόρισμα των ορκωτών λογιστών που δείχνει… μαύρη τρύπα εσόδων ύψους 478.000 ευρώ το 2010, για την οποία ο Δήμος Αθηναίων προαναγγέλλει διερεύνηση σε βάθος. Μάλιστα αναμένεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η υπόθεση θα έχει συνέχεια με διαξιφισμούς.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ανοίγει , όπως είχε δεσμευθεί μετά τη λήξη της κατάληψης στο δημαρχείο, το ζήτημα των συμβασιούχων απευθύνοντας πρόσκληση συνάντησης για την ερχόμενη Τρίτη προς τα σωματεία εργαζομένων του Δήμου. Στόχος του είναι,σύμφωνα με στελέχη από το επιτελείο του, μέσα από το διάλογο με τους εργαζομένους να διαμορφωθεί μια πρακτική και υλοποιήσιμη πρόταση στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων. Άλλωστε, όπως είχε πει μετά την άρση της κατάληψης των συμβασιούχων, «είναι προς το συμφέρον όλων, και κυρίως προς το συμφέρον της πόλης μας, να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο θέμα των συμβασιούχων, με διάλογο, και μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, της νομοθεσίας και των αποφάσεων των δικαστηρίων».

Πάντως, από το μεσημέρι της Τετάρτης έχει τεθεί στην αιχμή του δόρατος της δημοτικής Αρχής η διερεύνηση για το μέγεθος της υστέρησης ταμειακών πόρων από τα κυλικεία της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων «Τεχνόπολις» . Ο Δήμος Αθηναίων δημοσιοποίησε , με ανακοίνωσή του, στοιχεία του πορίσματος των ορκωτών λογιστών οι οποίοι διενήργησαν ειδικό διαχειριστικό έλεγχο της λειτουργίας των κυλικείων της δημοτικής επιχείρησης για το έτος 2010. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν «»αδιαφανείς διαδικασίες» και «περιβάλλον διαχειριστικών παρεκτροπών» στο οποίο δεν τηρούνταν καν «οι φορολογικοί και διαχειριστικοί κανόνες στη χρήση των ταμειακών μηχανών»». Ο Δήμος τονίζει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης, ήταν , σύμφωνα με το πόρισμα, «να στερηθεί η «Τεχνόπολις» και κατ’ επέκταση ο Δήμος Αθηναίων έσοδα, υπολογιζόμενα μόνον για το 2010, σε 478.000 ευρώ». Και συμπληρώνει: « Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία της «Τεχνόπολις»». Ο δήμος Αθηναίων εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί «σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα έννομα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του».

Η νέα διοίκηση της «Τεχνόπολις» είχε αναθέσει στους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι είχαν ήδη οριστεί από την προηγούμενη διοίκηση για τον τακτικό έλεγχο της εταιρίας, ειδικό διαχειριστικό έλεγχο για τη λειτουργία των κυλικείων. Κι αυτό, όπως επισημαίνεται, «αφού διαπίστωσε ατασθαλίες στη διαχείριση των κυλικείων που είναι στην ευθύνη της δημοτικής επιχείρησης». Έτσι, ελήφθη σειρά μέτρων με στόχο τη λειτουργία των κυλικείων με βάση «τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης» τα οποία, κατά τη νέα διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, «αποδίδουν σημαντική αύξηση των εσόδων και μάλιστα παρά την ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα κυλικεία».

Όπως εξήγησε στο Βήμαonline, στέλεχος από το επιτελείο Καμίνη, το 2010 είχαν γίνει αγορές προϊόντων ύψους 200.000 ευρώ με παραστατικά, που «σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, με βάση τα τιμολόγια και το σύστημα «κλειστής αποθήκης» έπρεπε να είχαν τζίρο 700.000 ευρώ . Αντ΄αυτών, τα έξι κυλικεία της «Τεχνοπολις» απέδωσαν 230.000 ευρώ». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Τεχνόπολις είχε συνολικά ως εταιρεία ζημία 350.000 ευρώ, εκ των οποίων 263.000 ευρώ υπολογίζεται ότι προήλθαν από τα κυλικεία…». Επίσης, από το επιτελείο του κ. Καμίνη σημειώνουν ότι «δεν εξηγείται η υστέρηση εσόδων ούτε αν πει κάποιος ότι οφείλεται σε κεράσματα ή στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τότε. Αφ΄ ενός όσα κεράσματα κι αν έχουν γίνει 400.000 ευρώ δεν μπορεί να είναι , ενώ ως προς τις τιμές, είναι ενδεικτικό ότι εμείς με χαμηλότερες τιμές , είχαμε μεγαλύτερα έσοδα…». Όπως λέει ενδεικτικά «η νέα διοίκηση μείωσε σε 30 προϊόντα τη τιμή (σε πολλά εκ των οποίων ακόμα και 40%), σε 4 την αύξησε και άφησε την ίδια σε 15. Με αυτή την πολιτική , στα κυλικεία της «Τεχνόπολις » είχαμε το Μάρτιο του 2011 πωλήσεις 17.048 ευρώ. Τον Μάρτιο του 2010 ήταν 12.824 ευρώ….».

Πάντως, με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων σχετικά με το πόρισμα, ο πρώην πρόεδρος της «Τεχνόπολις» και νυν μέλος του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», κ. Φώτης Ιγνατίου, χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός την αποσπασματική δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου πορίσματος που «έγινε πρώτα στα ΜΜΕ και όχι σε εμένα προσωπικά, καθώς και στα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της «Τεχνόπολις»» και «δεν είχε τεθεί καν ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης». Ο κ. Ιγνατίου τόνισε ότι η κάθε οικονομική χρήση της «Τεχνόπολις» ελέγχονταν από ορκωτούς λογιστές. Όπως σημείωσε «δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η «προσεκτική διατύπωση», που χρησιμοποιείται στο δελτίο Τύπου, όπου γίνεται λόγος απλά για «στέρηση εσόδων» και όχι για άλλη μη νόμιμη ενέργεια. Εύλογες απορίες προκαλούνται ακόμη, γιατί, αν και ο τρόπος λειτουργίας των κυλικείων της «Τεχνόπολις» ήταν παρόμοιος από το 2007 ως και το 2010, εν τούτοις δεν «ανακαλύφθηκε», «μη τήρηση των φορολογικών και διαχειριστικών κανόνων στη χρήση των ταμειακών μηχανών» πλην -όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου- του 2010». Και κατέληξε: «Επειδή, λοιπόν, το «ψέμα έχει κοντά πόδια», στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί, θα ζητήσω εκτός ημερήσιας διάταξης, την πλήρη δημοσιοποίηση του πορίσματος και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου».